назад
21.06.18

У Ріпкинському районному секторі Державної міграційної служби обговорили порядок примусового зняття з реєстрації місця проживання

IMG 979221 червня 2018 року головний спеціаліст Ріпкинського бюро правової допомоги Євгенія Панова забезпечила роботу мобільного консультативного пункту на базі Ріпкинського районного сектору Державної міграційної служби.

За юридичною консультацією звернулися дві особи, яких цікавили питання цивільного законодавства. Зокрема, зняття з реєстрації місця проживання особи, яка не проживає за місцем реєстрації.

Так, головний спеціаліст Євгенія Панова роз’яснила, що відповідно до ст. 47 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності є непорушним. Жодна особа не може бути протиправно позбавлений або обмежений в здійсненні права власності. Якщо право порушене то особа має право на захист цивільного права в судовому порядку.

На сьогоднішній день є актуальним питання примусового зняття з реєстрації осіб, що за певними умовами не проживають за місцем своєї реєстрації, оскільки суми комунальних платежів нараховуються на осіб, які зареєстровані, також такі особи враховуються при обрахуванні субсидій.
Відповідно до ст. 405 ЦКУ право членів сім’ї власника житла на користування цим житлом члени сім’ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» зняття з реєстрації місця проживання особи, зокрема, здійснюється на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.IMG 9793

Для звернення до суду необхідно:
• Позовна заява про примусове зняття з реєстрації особи;
• Документи, що підтверджують особу;
• Документ, що підтверджує сплату судового збору (704,80 грн.), чи підтверджує пільгу зі сплати судового збору;
• Документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно;
• Документи, що підтверджують факт відсутності члена сім’ї власника у займаному приміщені без поважних причин понад один рік.

Позовна заява подається до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходженням жилого приміщення.

Після наданих консультацій Євгенія Панова ознайомила присутніх із загальнонаціональним правопросвітницьким проектом «Я маю право» та розповсюдила відповідні інформаційні буклети .

Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям Ріпкинського району можливо звернутись до бюро правової допомоги за адресою: смт. Ріпки, вул. Попудренка, 8-а, тел. (04641) 2-19-12, (04641) 4-13-67, та Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 709, телефон: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.