назад

У Рівненському районному центрі зайнятості навчали, як протидіяти домашньому насильству

1

Для запровадження дійсно дієвого механізму захисту прав людини необхідно максимально розширювати доступ до інформації щодо обсягу прав людини та способів їх реалізації. У рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» одним із пріоритетних напрямків є протидія домашньому насильству.

Чимало громадян щорічно звертаються до системи безоплатної правової допомоги з приводу вищевказаної проблеми, проте вживати будь-які дієві заходи щодо боротьби з цим явищем наважуються одиниці.

Днями головний спеціаліст відділу «Рівненське бюро правової допомоги» Рівненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Гурін Андрій провів семінар у Рівненському Районному центрі зайнятості з приводу реалізації нового Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству». У заході взяли участь 16 осіб, серед них більшість жінок віком від 30 до 40 років.

2

До повноважень центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у сфері запобігання та протидії домашньому насильству належить, зокрема, забезпечення надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам у порядку, встановленому Законом України “Про безоплатну правову допомогу”, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб.

Також, присутні отримали інформацію про спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, що містяться у новоприйнятому законі, а саме:

Терміновий заборонний припис

Обмежувальний припис

Взяття на профілактичний облік та проведення з ним профілактичної роботи

Направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Терміновий заборонний припис виносить Національною поліцією за заявою жертви домашнього насильства або за власною ініціативою в ситуації, коли є загроза життю і здоров’ю постраждалих осіб.

Цей припис може містити такі заходи:

1) зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

2) заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;

3) заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Обмежувальний припис стосовно кривдника – встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

Це вже судовий припис, направлений також на захист постраждалої особи, і, у порівнянні з поліцейським приписом, діє довше (від 1 місяця до 6 з правом подовження ще до 6 місяців) і перелік заборон в нього більш широкий:

1) заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;

2) усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;

3) обмеження спілкування з постраждалою дитиною;

4) заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;

5) заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

6) заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Суд виносить такий припис протягом 72 годин з моменту звернення заявника. Судовий збір не сплачується.