назад

У Рівному обговорили надання безоплатної правової допомоги

gol

Сьогодні, 16 лютого, в приміщенні Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулася прес-конференція за результатами діяльності громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Рівному, під час якої її учасники обговорювали, зокрема, питання надання безоплатної правової допомоги на Рівненщині.

Участь у заході взяли директор та заступник директора Регіонального центру з надання БВПД Василь Овдіюк та Сергій Іллюк, координатор та юрист громадської приймальні УГСПЛ в м. Рівному Марія Цип’ящук та Олена Романова, а також начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Іванна Смачило. 

2

Василь Овдіюк розповів присутнім, зокрема, про діяльність системи безоплатної правової допомоги на Рівненщині, акцентувавши увагу на розширенні доступу громадян до БПД шляхом створення з 1 вересня минулого року бюро правової допомоги. Окрему вагу директор Регіонального центру звернув на прийнятий Закон України «Про Вищу раду правосуддя», яким внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Так, правова на безоплатну вторинну правову допомогу вже мають внутрішньо переміщені особи та особи, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, БВПД ветеранам війни, зокрема, учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

1

Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги не менше 10 000 000 осіб: по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів; по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.

3

Окрім того, Василь Овдіюк розповів про взаємодію з громадською приймальнею Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Рівному.

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).