назад

У Рівному обговорили, наскільки є доступною безоплатна правова допомога

gol

Сьогодні, 25 травня, фахівці Регіонального та місцевих центрів Рівненської області взяли участь у засіданні круглого столу з питань підвищення рівня якості надання безоплатної правової допомоги у місті Рівне та Рівненській області.

Захід відбувався відповідно до проекту «Наскільки доступною є безоплатна правова допомога громадянам?», який реалізовує громадська організація «Рівненська федерація малого та середнього бізнесу «Єдність»» (далі-Проект) у рамках Проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», що впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади та Міжнародного фонду «Відродження». Учасниками круглого столу були також представники державних органів влади та місцевого самоврядування, представники громадськості та засобів масової інформації.

Голова громадської організації «Єдність» Людмила Воробей детально розповіла про проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні», а також про реалізацію проекту «Наскільки доступною є безоплатна правова допомога громадянам?» на Рівненщині. Опісля експерт проекту Тетяна Мельник презентувала аналітичний звіт за результатами дослідження рівня доступності безоплатної правової допомоги громадянам Рівненської області та рівня задоволеності населення в таких послугах. З результатами опитування можна ознайомитися тут.

У ході круглого столу директор Регіонального центру Василь Овдіюк презентував систему безоплатної правової допомоги Рівненщини, окреслив пріоритетні напрямки її розвитку, закцентував увагу присутніх на позитивному досвіді функціювання системи безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, а також у цивільних та адміністративних справах. Окрім того, розповів про реформування органів юстиції, про процес створення у Рівненській області мережі Бюро правової допомоги та про порядок і умови проведення конкурсу, вимог до професійного рівня керівника Бюро.

6

Інтегратори місцевих центрів Рівного, Дубна та Сарн поділилися своїм досвідом роботи в інтеграції первинної та вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад, шляхом проведення мобільних соціальних офісів, мобільних пунктів консультування, дистанційних онлайн-консультувань для сільських мешканців Рівненського краю.

5

Опісля відбулося обговорення необхідності формування на Рівненщині ефективної моделі моніторингу надання БПД органами державної влади та місцевого самоврядування, місцевими центрами з надання БВПД, де буде сформований сприятливий клімат і створені умови динамічного поліпшення надання таких послуг населенню.

ІТ-експерт Проекту Дмитро Кудря запропонував до розгляду інформаційний інтернет-портал, де у режимі реального часу відбуватиметься оцінка задоволення потреб населення у наданні БПД та здійснюватиметься, за допомогою онлайн-анкетування громадян, моніторинг діяльності органів місцевого самоврядування та державної влади, місцевих центрів з надання БВПД.

За результатами круглого столу буде прийнята резолюція та будуть розроблені відповідні рекомендації у підвищенні рівня якості надання БПД.

2