назад

У Рівному обговорили стан надання БВПД під час затримання громадян

gol

Сьогодні, 30 червня, у Рівному в інформаційно-освітньому центрі InfoHub відбувся круглий стіл на тему «Моніторинг надання послуг Регіональними центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги при затриманні громадян», організований громадською організацією «Кримська діаспора Рівненщини».

Участь у заході взяли також фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області на чолі з в.о. директора Сергієм Іллюком.

Окрім того, на круглому столі були присутні представники Головного територіального управління юстиції, Патрульної поліції м. Рівне, Регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Рівненській області, старший інспектор з особливих доручень відділу Уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням  прав людини в поліцейській діяльності УЗПЛ НПУ, радник Мінсоцполітики з питань ВПО та представники інших громадських організацій.

1

Так, сьогодні активісти ГО «Кримська діаспора Рівненщини» презентували результати дослідження щодо того, наскільки жителі області орієнтуються у своїх правах, зокрема, щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги під час затримання. Під час проведення опитування активістів цікавило, чи знають люди, як поводитися під час затримання правоохоронцями, чи чули вони про безоплатну правову допомогу, а також чи поінформовані вони про послуги адвоката за рахунок держави.

У рамках оприлюднення результатів та публічного їх обговорення виявилося, що більшість учасників дослідження (а це жителі Рівного, Костополя та Сарн) проінформовані про право на безоплатну правову допомогу у разі затримання правоохоронними органами, однак лише половина з них знає, що адвокат повинен приїжджати на кожне затримання.

2

Також під час різностороннього обговорення ситуації, що склалася, в.о. директора Регіонального центру Сергій Іллюк зазначив, що правоохоронні органи не завжди повідомляють Регіональний центр про адміністративні затримання громадян.

За результатами проведення круглого столу його учасники ви рішили спільними зусиллями посилити правопросвітницьку кампанію щодо права громадян на безоплатну правову допомогу.

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).