назад

У Роздільній обговорювали зміни щодо відповідальності за несплату аліментів та про порядок їх застосування на практиці

sustrich s DVS rozdilna 1Однією з найбільш актуальних проблем в Україні є проблема безвідповідального ставлення батьків до утримання своїх дітей, яка виражається в несплаті аліментів на дитину.

06 лютого 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» (Закон від 7 грудня 2017 року, №2234-VIII), так званий закон «Чужих дітей не буває». Закон передбачає нові засоби примусового виконання рішень до боржника, який не сплачує аліменти більше ніж шість місяців.

16 березня 2018 року з метою підвищення знань фахівців Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги в питанні посилення відповідальності та порядку її застосування у разі несплати аліментів на дитину і того з подружжя, хто має право на аліменти, проведено робочу зустріч з начальником Роздільнянського міжрайонного ВДВС ГТУЮ в Одеській області Василем Ільченком.

sustrich s DVS rozdilna 1

Василь Ільченко розповів, що на обліку виконавчої служби Міністерства юстиції перебуває майже 600 тисяч проваджень про примусове стягнення аліментів. З них понад 90 тисяч стосуються боргу, який перевищує 6 місяців.

Так, на даний час у зв’язку зі змінами в законодавстві у випадку заборгованості за аліментами більш як 6 місяців державні виконавці виносять постанови про тимчасові обмеження щодо виїзду за кордон, керування транспортними засобами, у праві полювання тощо, які є дієвим засобом виконання судового рішення.

Особливо ці зміни працюють щодо боржників-заробітчан та моряків.

Крім того він додав, що у випадку, коли у боржника відсутні доходи, чи майно, яке може бути стягнуто в рахунок боргу за заявою державного виконавця в судовому порядку боржника може бути притягнуто до 240 годин суспільно-корисних робіт на користь місцевої громади з направленням коштів на рахунок дитини.

Також зазначив, що зняття постанов про тимчасові обмеження можливі лише у випадку повного розрахунку заборгованості по аліментам.  

Наприкінці бесіди Василь Ільченко відповів на усі питання, які цікавили учасників заходу.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомогим. Роздільна, вул. Незалежності, 2.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.