назад

У Роздільній старшокласники дізналися про наслідки шкільного булінгу

buling 331 січня 2018 року, на прохання викладачів Роздільнянської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, начальниця Роздільнянського районного відділу пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Тетяна Бєлікова спільно з фахівчинею Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оленою Гун провели для старшокласників лекцію на тему: «Проблема шкільного булінгу та його правові наслідки».

Все частіше ми чуємо по телевізору, радіо чи в мережі Інтернет випадки насильства серед учнівської молоді, ця проблема завжди були частиною школи, однак такі випадки стають дедалі жорстокішими.

На лекції Тетяна Бєлікова розповіла, що булінг (bullying, від анг. bully — хуліган, забіяка, задирака, грубіян, насильник) визначається як утиск, дискримінація, цькування.

Цей термін означає тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи до іншої дитини або інших дітей.

buling 1

Олена Гун зазначила, що відповідно до законодавства України кожна дитина має рівні права, але нажаль не рідко ці права порушуються. Одним з найяскравіших прикладів є саме шкільний булінг, який у більшості випадків залишає великий слід у психіці обох сторін шкільної агресії.

Крім психологічних наслідків не варто забувати й про правові наслідки, адже за кожен свій вчинок ми несемо відповідальність.

Так, на лекції діти пригадали, що є 3 види відповідальності, які застосовуються до неповнолітніх, а саме: цивільно-правова, адміністративна та кримінальна відповідальність.

buling 2

buling 3

У випадку заподіяння шкоди неповнолітнім у віці від 14 до 18 років він відповідає на загальних підставах. Якщо в нього немає майна чи заробітку, достатнього для відшкодування шкоди, шкода відшкодовується його батьками.

До неповнолітніх віком 16-18 років, які скоїли адміністративні проступки, можуть бути застосовані заходи, передбачені ст. 241 КпАП, а саме:

• зобов’язання публічно або в іншій формі вибачитись перед потерпілим;

• попередження;

• догана або сувора догана;

• передання неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, або під нагляд педагогічному чи трудовому колективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх прохання.

Згідно з ч. 1 ст. 22 КК, кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років. За деякі злочини кримінальна відповідальність може настати з 14 років.

Олена Гун повідомила присутнім, що з 07 січня 2018 року розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Отримати безоплатну вторинну правову допомогу відтепер можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

Дізнатися адресу найближчого до Вас центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги, можна, зателефонувавши за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).