назад

У селі Гаївка для дітей провели вікторину «Чи знаєш ти свої права?»

gayivka viktorina 207 грудня 2017 року в рамках Всеукраїнського тижня права та на виконання проекту Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО» фахівець Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Гун разом з бібліотекарем Гаївської сільської бібліотеки Тетяною Подольніковою провели відкритий урок для учнів Гаївської початкової ЗОШ І-ІІІ ступенів на тему: «Мир і дружба – не дива або знай свої права».

Олена Гун розповіла дітям що кожен з нас, і дорослий і малий, є повноправним членом суспільства, його невід’ємною частиною, вільним і рівним у своїй гідності та правах. Організація Об’єднаних Націй у Всесвітній декларації прав людини проголосила, що діти мають право на особливий захист, турботу і допомогу, і що «дитина через свою фізичну та розумову незрілість, потребує особливої охорони і турботи, включаючи належний правовий захист, як до, так і після народження».   

Дитиною є кожна особа до досягнення 18-річного віку. Згідно зі ст. 25 Всесвітньої декларації прав людини усі діти, народжені у шлюбі або поза шлюбом, повинні користуватися однаковим соціальним захистом.

Малолітньою вважається дитина до досягнення нею 14 років, а неповнолітньою – у віці від 14 до 18 років (стаття 6 Сімейного кодексу України).

В залежності від віку дитини, законодавством передбачено різний обсяг та механізми реалізації її прав. Повноцінний та дієвий захист прав дитини є обов’язком держави.

Організатори заходу показали дітям мультфільм про азбуку прав та провели вікторину на тему: «Чи знаєш ти свої права?»

Після цього діти, відчуваючи себе справжніми фахівцями права, відкрили юридичну клініку казковим героям, де кожному герою надали якісну правову допомогу та радили, до якого органу можна звернутися за захистом своїх порушених прав.

Наприкінці заходу кожному учаснику вручено медалі та солодкі подарунки, а найкмітливіші учні отримали дипломи за активну участь у конкурсах та якісно надану правову допомогу казковим героям.

Присутні отримали буклет на тему: «Права дитини», розроблений працівниками Роздільнянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.


gayivka viktorina 1

gayivka viktorina 4

gayivka viktorina 6

gayivka viktorina 5