назад

У селищах Гончарівське та Десна військовослужбовцям роз’яснювались права виборців, правила голосування та обговорювались питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг

02 липня 2019 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко спільно з директором Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Бобруйко, першим заступником начальника Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Іриною Жмака,   представниками Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктором Тарасовим, Катериною Даньковою, громадським омбудсменом із захисту виборчих прав у Чернігівській області ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» Оленою Роговою та регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Тетяною Кореньковою у приміщеннях військових частин (смт. Гончарівське та смт. Десна) провели правопросвітницькі заходи з метою інформування військовослужбовців про права виборців та правила голосування.

Під час спілкування з військовослужбовцями їм роз’яснені права виборців, механізми реалізації виборчого права, положення Закону України «Про вибори народних депутатів України», правила голосування та способи поновлення порушених прав виборців. Наголошено на необхідності попередньої перевірки у списках виборців, а також можливості змінити місце голосування без зміни виборчої адреси.

Акцентовано увагу присутніх на встановлену законом відповідальність і  заборону контролю за волевиявленням виборців, фото та відеофіксації у будь-який спосіб результатів голосування у кабіні для таємного голосування та демонстрації виборцем результатів голосування у приміщенні для голосування.  Роз’яснені окремі факти порушень виборчого законодавства.

Ірина Протченко повідомила, що 26 червня 2019 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 560, якою запровадив граничні ціни/тарифи на послуги для населення міст обласного значення та м. Києва з постачання гарячої води і теплової енергії на опалювальний сезон 2019/20 року, що встановлюються органами місцевого самоврядування. Урядове рішення прийняте з метою гарантування доступності таких послуг для населення з урахуванням витрат суб’єктів господарювання на їх виробництво, транспортування та постачання. Це дасть змогу забезпечити населення послугами з постачання теплової енергії та гарячої води за доступними тарифами та отримання виконавцями повної оплати таких послуг.

Також військовослужбовців було проінформовано про способи захисту прав людини, пільги учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, про порядок та підстави надання безоплатної правової допомоги, положення Закону України «Про протидію торгівлі людьми».

Присутніх ознайомили з правопросвітницькою кампанією «Відповідальне батьківство», яка проходить в рамках правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!», відповіли на питання про порядок отримання податкової знижки на навчання, інших стимулів на навчання, порядок призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

По завершенню заходу, працювали мобільні консультаційні пункти. За правовою допомогою звернулося одинадцять осіб, які отримали шістнадцять роз’яснень з питань укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки, контракту з військовослужбовцями, порядку перетинання державного кордону України іноземцями, умов реструктуризації кредитної заборгованості, припинення господарської діяльності,  порядку надання щорічної відпустки та компенсації за невикористану додаткову відпустку, грошової компенсації за неотримане речове майно, порядку стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, оскарження рішень органів Пенсійного фонду України, прийняття спадщини, набуття статусу учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, підстав та порядку притягнення до кримінальної відповідальності, забезпечення медичною допомогою військовослужбовців строкової служби, порядку звільнення з військової служби, отримання дублікатів документів, виданих органами реєстрації актів цивільного стану, а також щодо встановлених законом пільг для окремих категорій громадян за надання адміністративних послуг.

Крім того, учасників заходу ознайомлено з загальнонаціональним правопросвітницьким проектом Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» Усі бажаючі отримали інформаційні матеріали правового характеру системи безоплатної правової допомоги та буклети «Я Маю право», «Відповідальне батьківство».

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, або до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а,офіс 709, тел: (0462) 77-51-68.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.