назад

У Шепетівці довели право малолітньої дитини на спадщину після смерті матері

spadshchuna     Через відсутність правовстановлювальних документів на спадкове майно малолітня дитина не могла отримати спадщину після смерті матері. Начальниця відділу представництва Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Шевчук допомогла відновити справедливість.

     До Шепетівського місцевого центру звернулася опікунка малолітньої дитини з проханням допомогти в оформленні спадкових прав після смерті матері дівчинки. Під час консультування клієнтки юристи встановили, що у 2017 році її призначили опікункою над малолітньою племінницею, оскільки батьки дівчинки померли. Після їхньої смерті відкрилася спадщина, тож в інтересах дитини жінка звернулася до нотаріуса, щоб оформити спадкові права на земельну ділянку, яка належала на праві власності її померлій матері. Проте через відсутність правовстановлювальних документів на спадкове майно нотаріус відмовився видавати свідоцтво про право на спадщину за законом.

     Вирішувати проблему в судовому порядку у місцевому центрі доручили начальниці відділу представництва Олені Шевчук, яка, зібравши необхідні докази, звернулася до суду з позовом.

     Під час судового розгляду справи представниця центру акцентувала увагу на тому, що малолітня дитина є єдиною спадкоємицею після смерті матері; вказала на неможливість вирішення спору в позасудовому порядку через відмову відділу Держгеокадастру в Шепетівському районі у видачі дубліката державного акта про право приватної власності на землю.

     Врахувавши обставини справи та аргументи, які навела Олена Шевчук, суд задовольнив позов та визнав за малолітньою дитиною право власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом після смерті матері.

     Рішення суду в апеляційному порядку не оскаржувалось.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.