назад
23.10.17

У школах Менського району обговорили причини виникнення насильства та способи захисту

P908572220 жовтня 2017 року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Лариса Омельяненко провела для учнів 9- х класів Лісківської та Волосківської ЗОШ І-ІІ ступенів Менської районної ради Чернігівської області правопросвітницькі уроки на тему «Що таке насильство? Як себе захистити?», з метою підвищення рівня правової освіти дітей у випадках домашнього насильства, дискримінації, правова допомога особам, які постраждали від насильства.

Працівник центру зазначила, що кожному з нас хоча б раз у житті доводилося зіткатися з гострою проблемою – насильством, яке могло застосовуватися проти нас самих або ми могли бути свідком, або самі ставали агресором. Насильство є серйозною проблемою і велика кількість дітей стають жертвами домашнього та шкільного насильства. Україна є учасницею міжнародних договорів і угод, спрямованих на захист і гарантування прав та інтересів дитини на досягнення її повного добробуту. Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» кожній дитині гарантується право на свободу, особисту недоторканість та захист гідності. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються законом. Так, відповідно до Конституції України, кожна дитина має право на здобуття повної загальної середньої освіти і обов’язок держави полягає в забезпеченні безоплатної й обов’язкової середньої освіти, доступної для кожної дитини. Шкільна дисципліна повинна забезпечуватися з урахуванням прав та поваги гідності дитини.P9075693
Під час заходу учні дізнались що таке фізичне, психологічне, економічне, сексуальне, емоційне, шкільне та сімейне насильство. Жорстоке поводження в сім’ї та насильство, які відбуваються в родині, стають одним з чинників існування та поширення торгівлі людьми, провокують суїциди, нанесення тілесних ушкоджень, приводять навіть до інвалідності. Будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються законом.
Присутні активно обговорювали причини виникнення та наслідки насильства, відповідальність за вчинення насильства.

Крім того, Лариса Омельяненко розповіла про Всеукраїнський просвітницький проект «Я маю Право!», під гаслом «Знаю! Дію! Захищаю!», який був запущений Міністерством юстиції України спільно з USAID. Зазначила, що завдання проекту полягає у підвищенні рівня знань громадян щодо своїх прав, правової свідомості та спроможності захищати свої права.Lenovo A1000 IMG 20170907 1156011

По завершенню заходу працівник центру поширила друковані матеріали системи безоплатної правової допомоги та наголосила, що за правовою допомогою необхідно звертатись до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: (0244) 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.