назад
02.06.17

У Шосткинському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар щодо правового захисту осіб з обмеженими можливостями

ShM 2017 06 01 Seminar u TSZ 11 червня представники Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Ольга Правосуд та Катерина Мірошниченко спільно з фахівцем центру зайнятості Людмили Кізтуганової провели семінар для осіб з обмеженими можливостями, які перебувають на обліку в Шосткинському міськрайонному центрі зайнятості, щоб поінформувати їх стосовно доступу до якісної безоплатної правової допомоги та надати роз’яснення з правових питань. В семінарі взяли участь 20 безробітних.

В ході семінару начальник відділу правопросвітництва Ольга Правосуд поінформувала присутніх про діяльність центру та  детально зупинилися на роз’ясненні Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині її надання соціально незахищеним верствам населення у цивільних та адміністративних справах. Фахівець акцентувала увагу, що особи з обмеженими можливостями мають соціальне право як на отримання безоплатної юридичної консультації, так і на юридичний супровід справи у разі виникнення такої потреби, зокрема скористуватися послугами адвоката за рахунок держави.

Катерина Мірошниченко, начальник відділу правової інформації та консультації наголосила, що національне законодавство передбачає пільги щодо сплати зазначеним особами судового збору.

ShM 2017 06 01 Seminar u TSZ 2

«Відповідно до ЗУ «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються, зокрема: позивачі – у справах про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також смертю фізичної особи; особи, які страждають на психічні розлади, та їх представники – у справах щодо спорів, пов’язаних з розглядом питань стосовно захисту прав і законних інтересів особи під час надання психіатричної допомоги; особи з інвалідністю I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних осіб з інвалідністю», – наголосила Катерина Мірошниченко.

Крім того, присутніх було поінформовано, що з метою спрощення доступу до безоплатної правової допомоги працівники центру здійснюють виїзди за місцем проживання таких осіб.

Безробітні прийняли до відома корисну інформацію, а деякі безпосередньо під час семінару скористались нагодою отримати юридичну консультацію. А щодо конкретних юридичних проблем окремих громадян їм було запропоновано особисто звернутися із пакетом наявних документів до місцевого центру.

ShM 2017 06 01 Seminar u TSZ 4

В свою чергу заступник начальника відділу активної підтримки безробітних центру зайнятості Людмила Кізтуганова ознайомила учасників семінару з ринком праці району та міста, додатковими гарантіями працевлаштування та іншими послугами які надає служба зайнятості для осіб з обмеженими можливостями.

Ефективним методом підвищення рівня правових знань осіб з обмеженими можливостями є ознайомлення з правами та механізмами їх захисту – вважають працівники центру.

 

Нагадуємо, що Шосткинський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Шостка, вул. Горького, 4 тел. (05449) 7-30-94, 7-28-05. Часи роботи: пн.- пт. з 8.00 до 17.00, сб.нд. – вихідні.