назад
23.03.17

У Шостці для учасників АТО провели психологічний тренінг «Життя після війни: шляхи подолання посттравматичного синдрому»

ShM 2017 03 22 TRENING  422 березня інтегратори Шосткинського місцевого центру Ольга ПРАВОСУД та Юлія ЗАЦАРИННА спільно з головою громадської організації «Альтернативний центр «Гармонія», практикуючим психологогом Тетяною ЄВМЕНОВОЮ для учасників АТО, добровольців, представників громадської організації «Об’єднання учасників АТО та бойових дій «Братерство» провели психологічний тренінг «Життя після війни: шляхи подолання посттравматичного синдрому».

Розпочавши тренінг, Тетяна ЄВМЕНОВА повідомила, що питання реабілітації й адаптації учасниківАТОнині є новим для України та одним з найбільш значущих. Психологічний стан бійця, що повернувся в мирне життя є дуже важливим, адже травматичний стрес, що часто виникає під час військових дій, є одним з головних внутрішніх бар’єрів на шляху адаптації до мирного життя.

Також психолог повідомила, що безсоння, тривожний стан, депресія,  кошмарні сни,  інтрузія (запах чи звук викликають переживання з пережитими подіями, звуки нагадують події) є симптомами посттравматичного синдрому та показала дихальні техніки роботи з тривогою і сном на практиці.

ShM 2017 03 22 TRENING  1

Учасники АТО активно приймали участь в тренінгу, виконували практичні вправи, задавали питання.

«Було б добре запланувати таку роботу регулярно, адже є багато питань щодо соціальної адаптації і реабілітації людей, які побували на війні. Інакше нам загрожує «афганський/вєтнамкий синдром», – зазначила голова громадської організації « Альтернативний центр «Гармонія» Тетяна ЄВМЕНОВА.

Під час заходи інтегратори центру Ольга ПРАВОСУД та Юлія ЗАЦАРИННА поінформували ветерани війни та особи, на яких поширюється діяЗакону України«Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», мають право на всі види правових послуг та  згідно ст. 5 Закону України «Про судовий збір» учасники бойових дій, Герої України, звільняються від сплати судового збору в усіх судових інстанціях під час розгляду справ з питань їх соціального захисту, та пов’язаних з порушенням їхніх прав.

ShM 2017 03 22 TRENING  3

«Психологічний тренінг «Життя після війни: шляхи подолання посттравматичного синдрому» є дуже актуальним, він принесе позитивні результати в соціальній адаптації бійцівАТО, душевну рівновагу і спонукання до наступних дій і планів на майбутнє», – підсумував в кінці проведення заходу голова громадської організації «Об’єднання учасників АТО та бойових дій «Братерство», Мирослав ЛЯШОК.

 

Варто зазначити, щоШосткинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: 41100, м. Шостка, вул. Горького, 4 Тел. (05449) 7-30-94, 7-28-05.