назад
28.04.17

У Шостці консультували та роз’яснювали права внутрішньо переміщених осіб

ShM 170427 10   Фахівці Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Ольга Правосуд, Катерина Мірошниченко, Світлана Мязіна спільно з працівниками Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Тетяною Григорчук та Оксаною Кучерявенко провели інформаційний семінар для внутрішньо переміщених осіб на базі громадської організації «Організація переселенців «Потрібні люди» та надали правові консультації.

Під час заходу внутрішньо переміщеним особам роз’яснено постанову Фонду соціального страхування від 24 січня 2017 року N 8 про затвердження порядку надання матеріального забезпечення деяким категоріям застрахованих осіб.

ShM 170427 11

Директор Шосткинської міжрайонної виконавчої дирекції СОВ ФСС з ТВП Тетяна Григорчук наголосила, що цей порядок визначає механізм надання матеріального забезпечення за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування України деяким категоріям застрахованих осіб за такими видами: допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах, допомога на поховання. Факт переміщення застрахованої особи підтверджується довідкою про взяття її на облік як особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції. Факт перебування застрахованої особи в трудових відносинах на момент настання страхового випадку із страхувальником, який зареєстрований на тимчасово окупованій території, в районі проведення антитерористичної операції або в зоні надзвичайної ситуації підтверджується даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

ShM 170427 12

Для отримання матеріального забезпечення застраховані особи звертаються особисто або через законного представника до відповідного відділення виконавчої дирекції Фонду за фактичним місцем проживання (перебування) або місцем реєстрації із заявою, яка повинна містити реквізити банківської установи та номер поточного рахунку застрахованої особи для зарахування матеріального забезпечення.

ShM 170427 13

Також працівники фонду соціального страхування відповіли на запитання присутніх з питань соціального страхування.

Начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Шосткинського місцевого центру Ольга Правосуд зазначила, що 12.04.2017 затверджено постанову КМУ про порядок виплати одноразової матеріальної допомоги непрацюючим малозабезпеченим особам, особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю. Працівник центру зауважила, що така допомога надається у разі тривалої хвороби, смерті близьких родичів (одного з подружжя, батьків, дітей), стихійного лиха та інших особливих обставин особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю та непрацюючим малозабезпеченим особам, які отримують пенсію та/або державну соціальну допомогу  і якщо розмір таких виплат у місяці не перевищує двох прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність. Допомога надається регіональними або районними органами соціального захисту населення один раз на рік у розмірі 50 відсотків установленого законом на дату звернення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Начальник відділу правової інформації та консультації Катерина Мірошниченко на базі громадської організації надала консультації 4 особам з питань житлового, цивільного права. Громадян також цікавило питання щодо одержання ліків, кошти за які будуть відшкодовуватися. Фахівець роз’яснила, що з 1 квітня 2017 року запроваджено відшкодування вартості лікарських засобів при амбулаторному лікуванні хворих на серцево-судинні хвороби, цукрового діабету ІІ типу, бронхіальної астми згідно з переліком міжнародних непатентованих назв лікарських засобів.

Наприкінці зустрічі голова громадської організації «Організація переселенців «Потрібні люди» Василь Бороздін наголосив, що такі інформаційні заходи сприятимуть підвищенню правової освіченості внутрішньо переміщених осіб. Крім того, комунікація між державними установами міста також є важливим підґрунтям для ефективного вирішення проблем зазначених осіб.