назад

13263799 482363965287898 9188216791102859627 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали м. Шумськ з метою надання юридичних консультацій громадянам.

19 травня 2016 року фахівці місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – в.о. директора Валентина Вербицька, начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська та начальник інформаційної та матеріальної інфраструктури Петро Гуменюк провели виїзний прийом громадян у територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Шумського району ( м. Шумськ вул. Українська, 59).

До мобільного консультаційного пункту звернулися  жителі Шуського району з питаннями призначення житлової субсидії та строків повторного пред’явлення виконавчого листа до виконання.

13227088 482363975287897 4426925112201086884 nЩодо питань надання житлової субсидії, то жінці роз’яснили, що субсидія призначається одному із членів домогосподарства, який зареєстрований у житловому приміщенні і на якого відкрито особовий рахунок на оплату житлово-комунальних послуг, або особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщенні на підставі договору найму (оренди) житла, і на яку відкрито особові рахунки із сплати житлово-комунальних послуг.    

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг виходячи із соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами перевищують розмір визначеного обов’язкового платежу.

Стосовно призначення субсидії громадянам порекомендували звернутися із заявою про надання житлової субсидії до спеціалістів управління праці та соціального захисту та подати декларацію про доходи і витрати осіб, які зареєстровані та фактично проживають у будинку.

Щодо строків повторного пред’явлення до виконання виконавчого листа, то жінці пояснили, що стягувач, якому було повернуто виконавчий документ, має право повторно пред’явити його для виконання у межах строків давності пред’явлення виконавчих документів до примусового стягнення, які передбачені ст. 22 Закону України « Про виконавче провадження», за винятком випадку, коли виконавчий документ повертається за письмовою заявою стягувача. У даному випадку особа на протязі року з дня винесення постанови про повернення виконавчого документа стягувачеві без виконання має право повторно звернутися із заявою до органу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження.

Цього ж дня фахівці місцевого центру у приміщенні Шумського районного військового комісаріату провели виїзний прийом для учасників АТО. Для отримання правової консультації звернувся ветеран війни – учасник бойових дій , якого цікавило питання отримання грошового забезпечення, в тому числі отримання надбавки за виконання особливо важливих завдань та отримання одноразової грошової допомоги, яка виплачується на день демобілізації.

Чоловіку роз’яснено , що усім учасникам  АТО нараховується одноразова грошова допомога, яка має виплачуватися на день демобілізації. Пунктом 2 статті 15 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що військовослужбовцям, які були призвані на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією, виплата одноразової грошової допомоги, передбаченої цим пунктом, здійснюється за період такої служби з дня їхнього зарахування на службу без урахування періоду попередньої військової служби, на якій вони перебували у мирний час, за винятком тих осіб, які при звільненні з військової служби у мирний час не набули права на отримання такої грошової допомоги.

Зазначена допомога виплачується на день демобілізації таких військовослужбовців. Умови та порядок виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Нагадуємо, що у Тернопільській області діє три місцеві центри з надання безоплатної вторинної праововї допомоги: Тернопільський, Чортківський, Кременецький. Громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися за такими адресами:

м. Тернопіль –  вул. Шпитальна, 7,

м. Кременець – вул. Шевченка, 59А,

м. Чортків – вул. Шевченка, 54.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).