назад
30.11.16

У Скадовську відбулась прес-конференція з приводу ліквідації Центру з надання безоплатної первинної правової допомоги

229 листопада у Скадовську відбулась прес-конференція з приводу ліквідації комунальної установи «Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради Скадовського району Херсонської області».

Участь у заході взяли працівники комунальної установи, міський голова Олександр Яковлєв, депутат міської ради Ольга Бутенко, депутат районної ради Віталій Соценко, помічник народного депутата Негоя Ф.Ф. Вадим Закусило, член правління ГО «Скадовщина – мій рідний край» та засновник Центру Іван Шульга, громадяни – отримувачі послуг Центру.

Підтримати своїх колег приїхали і перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок, директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва, директор Голопристанського місцевого центру з надання БВПД Дмитро Бабич, начальник Скадовського бюро правової допомоги Тетяна Мосіна, а також член правління Мережі правового розвитку та відомий правозахисник Наталя Бімбірайте.

1

Директор комунальної установи Віра Шульгіна розповіла про діяльність Центру та його завдання у відповідності до діючого Положення. Вона підкреслила, що новостворене бюро правової допомоги не є альтернативою, а тим більше конкурентом Центру, а партнерська співпраця цих двох установ забезпечує захист конституційних прав громадян на отримання правової допомоги. Виступ Віри Шульгиної доповнив Іван Шульга.

2

Голова Скадовської міської ради Олександр Яковлєв зазначив, що сьогоднішня зустріч є надзвичайно корисною, а обмін думками в ході обговорення допоможе прийняти правильне рішення щодо подальшого існування комунальної установи.

Винести на розгляд сесії питання ліквідації Центру, за словами міського голови, постало після створення бюро правової допомоги. Крім того, він підкреслив, що підготувати зазначений проект рішення спонукало депутатів фінансове питання – підняття рівня мінімальної заробітної плати.

Перед присутніми виступила депутат ради Ольга Бутенко, яка підкреслила, що створення КУ «Скадовський Центр правової допомоги» ще до прийняття відповідного закону показало активність скадовської громади, новаторський підхід до справи, який необхідно зберегти і розвивати надалі.  

3 3a

3b

Про тісну співпрацю з Центром інформував помічник народного депутата Негоя Ф.Ф. Вадим Закусило, який зачитав депутатське звернення до міського голови та депутатського корпусу щодо необхідності виваженого підходу при прийнятті рішення по комунальній установі.

Цікаву інформацію присутнім надав Мирослав Лаврінок. Зокрема, він підкреслив,  що робота Центру з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради дуже важлива: окрім безпосереднього надання громадянам послуг первинної правової допомоги (правових консультацій та роз’яснень), дає можливість робити аналіз та узагальнювати проблеми громади, а відтак – формувати пріоритети подальшої діяльності міської ради, виправляти недоліки у роботі. «Чим краще люди будуть проконсультовані, чим краще вони будуть знати свої права, тим менше буде зайвих дискусій і деструктиву», – зазначив Мирослав Лаврінок

Перший заступник директора Координаційного центру назвав дану комунальну установу «ветераном» руху правової допомоги в Україні. «Ми рівняємося на цих людей, при утворенні бюро правової допомоги та подальшому розвитку системи БПД опираємося на досвід таких установ, як Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради», – зазначив він.

Мирослав Лаврінок нагадав, що комунальна установа була створена ще до набуття чинності Закону України «Про безоплатну правову допомогу»: «Уже в той час вони робили ті речі, на які ми орієнтуємося нині у процесі розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні. Тому дізнавшись, що на розгляд міської ради виноситься питання щодо її ліквідації, ми не могли стояти осторонь».

Говорячи про процес децентралізації, Мирослав Лаврінок додав, що він сьогодні в Україні є незворотнім, тож більшість послуг, їх надання буде зосереджуватися саме на рівні територіальних громад. «Тому, було б неправильно, маючи таку установу, яка вже діє так, як держава вбачає в перспективі, ліквідовувати її. Місцеве самоврядування має шанс окріпнути та бути важливим інститутом у громаді. У цьому зв’язку функціонування такої установи є дуже важливим», – наголосив він і передав міському голові лист Першого заступника Міністра юстиції Наталії Севостьянової на підтримку комунальної установи, запевнивши у тому, що Міністерство юстиції України, Координаційний центр з надання правової допомоги, Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області та Голопристанський місцевий центр з надання БВПД гарантують свою подальшу підтримку Скадовській міській раді і створеній нею комунальній установі.

Депутат райради Віталій Соценко та громадяни, які брали участь у заході, розповідали про отриману від Центру допомогу, висловлювались за необхідність його збереження. Цю думку підтримали директор Голопристанського місцевого центру з надання БВПД Дмитро Бабич та начальник Скадовського бюро правової допомоги Тетяна Мосіна.

Про досвід громадських організацій у наданні правової допомоги, про медіацію, як спосіб позасудового вирішення конфліктів розповіла член правління Мережі правового розвитку Наталя Бімбірайте: «Економічне обґрунтування доцільності діяльності установи не враховує обсяги надання послуг та правопросвітницьку роботу, що проводиться з клієнтами Центру». Вона також зазначила, що «ліквідація Центру була б кроком назад, а нам необхідно зберегти комунальну установу, юристи якої здобули неоціненний досвід роботи, та розвивати його на користь міської громади»

4

По завершенні обговорення всі присутні висловили сподівання, що депутати прислухаються до думки громади та думки спеціалістів і приймуть виважене рішення, а комунальна установа буде працювати на користь громади у тісній співпраці з міською радою.

5