назад

У Слобожанському бюро правової допомоги провели лікбез для фермерів району

45У середині лютого 2017 року керівник Слобожанського бюро правової допомоги Владислав Колесников провів робочу зустріч з головою Асоціації фермерів Дніпровського району Олександром Лапою та почесним громадянином Дніпровського району, заслуженим фермером Анатолієм Рекою. Основною темою обговорення стали права фермерів та їх порушення, а саме недопущення включення фермерських наділів до меж населених пунктів без попереднього погодження із громадськістю.

Фахівець Слобожанського бюро правової допомоги проінформував присутніх на зустрічі громадян щодо механізму проведення громадських слухань. Спеціаліст зазначив, що на місцевому рівні він визначений Порядком проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні і затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року N 555.

«Затвердження проектів містобудівної документації без проведення процедури розгляду пропозицій громадськості забороняється, – наголосив фахівець. – А матеріали щодо розгляду таких пропозицій є невід’ємною складовою частиною цієї документації.»

Владислав Колесников зазначив, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування визначає Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Не слід забувати, що політико-правова природа органів місцевого самоврядування полягає у тому, що ці органи не є органами державної влади, а є представницькими органами, через які здійснюється право територіальної громади самостійно вирішувати не просто будь-які питання суспільного життя, а питання саме місцевого значення. Тобто такі, що пов’язані передусім з життєдіяльністю територіальних громад. При цьому, органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність за свою діяльність перед територіальною громадою, державою, юридичними і фізичними особами, яким гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Владислав Колесников запевнив фермерів району в тому, що у разі прийняття міською радою будь-яких рішень без погодження з громадськістю, якщо такі рішення суперечать її інтересам або порушують чиїсь права (у даному разі власників земельних ділянок), вони можуть бути скасовані судом, а права громадян відновлені.

Слобожанське бюро правової допомоги працює за адресою: Дніпровський район, смт. Слобожанське, ул. В.Сухомлинського, 42.

Перший дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД працює за адресою: м.Дніпро, вул. Старокозацька, 52.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).