назад
18.07.17

У Слобожанському бюро правової допомоги захистили права жінки з обмеженими можливостями

Centr BVPD 0Нещодавно до Слобожанського бюро правової допомоги звернулась за допомогою жителька Дніпровського району, яка має обмежені фізичні можливості. Вона потребувала консультації з делікатного сімейного питання.

Свого часу вона придбала житловий будинок, після чого разом з чоловіком та сином переїхала до нього.У подальшому сімейне життя не склалося, виникали постійні конфлікти та суперечки, які унеможливили спільне проживання, через що і довелося розірвати шлюб. Згодом чоловік спробував звернутись до суду з позовною заявою про поділ майна подружжя, проте отримав рішення про відмову у задоволенні позову.

Під час спільного проживання з жінкою, родичі постійно вели антисоціальний спосіб життя та вчиняли відносно неї насильницькі дії, що підтверджується постановами суду про притягнення до адміністративної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї. Дотепер реєстрація місця проживання колишніх родичів у будинку жінки не дозволяла їй розпоряджатися житлом на власний розсуд, що значно обмежувало її законні права.

Фахівці Слобожанського бюро роз’яснили клієнтці, що власник має право безперешкодно володіти, користуватися, розпоряджатися своїм майном на власний розсуд. А також вимагати усунення перешкод у здійсненні права користування та розпоряджання своїм майном. Систематичне порушення членами сім’ї правил співжиття є підставою для їх виселення без надання іншого жилого приміщення якщо такі порушення роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи в одному будинку, а заходи запобігання і громадського впливу виявились безрезультатними. Зняття з реєстрації місця проживання особи в такому випадку здійснюється на підставі судового рішення про позбавлення права користування житловим приміщенням.

Узявши до уваги поради юристів, жінка звернулась із заявою про надання безоплатної вторинної правової допомоги, а протягом установленого законодавством строку отримала представника, який належним чином підготував і подав до суду усі необхідні матеріали та позовну заяву.

Керівник Слобожанського бюро правової допомоги Владислав Колесников, який представлялв інтереси громадянки, домігся позитивного рішення Дніпропетровського районного судуДніпропетровської області, яке наразі набрало законної сили. Відповідачів позбавлено права користування житловим будинком, що дасть змогу його власниці розпоряджатися ним на власний розсуд і в повному обсязі.

З текстом рішення можна ознайомитися в Єдиному реєстрі судових рішень за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67374648

Нагадуємо, що у разі порушення ваших прав, ви можете звернутися до Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел. (056)742-82-30, (099)232-77-89.

Слобожанське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: Дніпровський район, смт. Слобожанське,вул. В.Сухомлинського 42, тел. (056)753-72-32, (050)624-50-19, (068)259-20-17.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0800213103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).

{gallery}news/2017/07/7{/gallery}