назад

У справах, у яких працювали адвокати системи безоплатної правової допомоги області, ухвалено 30 виправдувальних вироків

Понад 30 адвокатів з Черкащини взяли участь у відбірковому конкурсі фахівцівПонад 30 адвокатів з Черкащини взяли участь у відбірковому конкурсі фахівців, яких для надання безоплатної вторинної правової допомоги залучає Регіональний профільний центр. 26 юристів, які успішно пройшли усі етапи конкурсу, уже найближчим часом залучатимуть до надання безоплатної вторинної правової допомоги в області. Загалом нині у системі БВПД Черкащини працюють трохи більше сотні адвокатів. Це майже сьома частина від тієї кількості, які працюють в області.

Read MoreІнституція, яка почала забезпечувати безоплатною правовою допомогою у кримінальних провадженнях у 2013 році на Черкащині, довела свою ефективність. У 2015 році були створені чотири місцеві центри, які надають допомогу у цивільних та адміністративних справах. Протягом 2013-2017 років адвокатам РЦ БВПД області було виписано більше дев’яти тисяч доручень на захист під час затримання, обвинувачення та представництва інтересів громадян у судах. Динаміка росту кількості таких документів з року в рік: 1700 у 2013 році та 2200 у 2017 році, – свідчить про зростання необхідності безоплатних юридичних послуг.

Упродовж усього періоду діяльності системи БВПД в області, у справах, у яких за завданням центру працювали місцеві адвокати, суди ухвалили майже три десятки виправдувальних вироків.

Протягом двох минулих років трьома такими успішними справами відзначився адвокат Сергій Хорошун, який співпрацює з центром з початку створення установи. До такого рішення юриста, адвоката з дев’ятирічним досвідом, викладача права, за його ж словами, спонукало бажання розвиватися. 

advokat xoroshun«Моєю клієнткою була учителька англійської мови. Людина, яка має авторитет серед учнів і колег, чимало нагород. Учительку звинуватили у підробці документів, які стосувалися її земельної ділянки. Нібито вона сфальшувала підписи сусідів, з якими мала узгодити межі наділу», – пригадує подробиці справи, яка завершилася виправдувальним вироком, Сергій Хорошун. 

Документи цієї пані скерували у відповідну установу для подальшої приватизації землі. Один із сусідів заявив, що його підпис під документами – нібито підроблений. За цим фактом зареєстрували кримінальне провадження, яке згодом скерували до суду. Учительку звинуватили у злочині, передбаченому ст. 358 КК України. Її санкція передбачає штраф або обмеження волі до двох років. Судові слухання тривали півроку. Ситуація та подальша доля учительки кардинально змінилася лише після залучення до справи адвоката Регіонального центру. 

Марина Кожем’як – одна з 26 адвокатів, яка пройшла відбір останнього регіонального конкурсу. В адвокатурі майже сім років. 

advokat kozemyakina«До цього, маючи постійну роботу, допомагала людям також і безкоштовно. Це були, переважно, рідні, знайомі, друзі друзів. З появою центрів радила людям звертатися до центрів, адже це їхнє право. Тоді, у 2013-2014 роках багато хто не знав про існування таких установ. Це вже нині люди більш обізнані», – розповідає про власну мотивацію співпраці із центром Марина Кожем’як. 

Як зазначає Сергій Хорошун, протягом останніх років Україна зробила чимало для захисту прав людини та наближення законів до європейських норм. І хоча ще багато над чим потрібно працювати, перші успішні кроки вже зроблено. 

«Реформа дуже на часі – центри розвиваються, ростуть. Чимало людей потребують правової допомоги. Люди навіть пишуть подяки. Ті зміни у процесуальному кодексі, які вимагають надати людині захисника протягом двох годин з часу затримання, це дуже по-європейськи. У напрямку захисту прав людини Україна дуже просунулася», – констатує юрист. 

Безоплатна вторинна правова допомога полягає у захисті, представництві інтересів у судах, державних органах, складенні документів процесуального характеру. Її надають юристи установ з надання БВПД та адвокати, які співпрацюють із центрами. Їхні послуги, безкоштовні для підзахисних, оплачує держава.

Право на таку допомогу мають, переважно, найбільш чутливі та соціально незахищені категорії. Нещодавно до цього переліку додали осіб, які постраждали від домашнього насильства та дітей.

«Розвиток системи безоплатної правової допомоги є невід’ємною складовою судової реформи. Населення усіх районів Черкаської області отримує правову допомогу у кримінальних, цивільних, адміністративних провадженнях, що надають адвокати, які працюють у системі безоплатної правової допомоги регіону. Здебільшого, саме ці правники забезпечують рівність сторін у процесах. Донедавна лише незначна кількість наших співгромадян була забезпечена доступом до правосуддя. Тож, вважаю, що створення та функціонування системи безоплатної правової допомоги — це одна з найбільш вдалих реформ в Україні сьогодні», – зазначає Віктор Левицький, директор Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області.