назад
21.11.14

У столиці домовились про співпрацю у сфері забезпечення якості безоплатної правової допомоги

01 320 листопада у Києві, у прес-центрі інформаційної агенції «ЛІГАБізнесІнформ» відбувся  круглий стіл «Співпраця заради якості безоплатної правової допомоги».

У заході взяли участь представники Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Київського слідчого ізолятора Пенітенціарної служби в м. Києві та Київській області, Слідчого управління Головного управління МВС України в м. Києві, представники Управління з питань дотримання процесуального законодавства Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини та Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму, Координаційного центру з надання правової допомоги, Київського міського центру БВПД, Української фундації правової допомоги, адвокати Києва, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, а також представники ЗМІ.

 

Заступник директора Координаційного центру Мирослав Лаврінок зупинився на питанні подальшого розвитку системи БПД у зв’язку із останніми законодавчими змінами та важливості конструктивної співпраці між усіма суб’єктами правосуддя у сфері надання БПД. Директор Київського міського центру БВПД Оксана Василяка означила коло питань до обговорення та наголосила на важливості вироблення спільної позиції щодо забезпечення якості безоплатної правової допомоги.

Під час зустрічі було презентовано досвід стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі та подальше їх впровадження у м. Київ; обговорено взаємодію між основними суб’єктами у сфері правосуддя з метою забезпечення якісної правової допомоги усім, хто її потребує; проблемні питання взаємодії центру БВПД та правоохоронних органів, надання безоплатної вторинної правової допомоги засудженим, що перебувають в місцях позбавлення волі.

За результатами круглого столу були розроблені пропозиції щодо подальших кроків співпраці у сфері забезпечення якості безоплатної правової допомоги, зокрема: проведення спільних нарад з судами та правоохоронними органами; забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги, в тому числі  шляхом розміщення друкованої продукції про реалізацію права на захист; вирішення питання щодо уточнення місцезнаходження затриманих за повідомленням близьких родичів; щодо надання Центру та адвокатам доступу до копій журналів та аудіо-записів судових засідань, розроблення пропозицій щодо внесення змін до правил внутрішнього розпорядку в СІЗО для безперешкодного доступу до клієнтів; розроблення механізму доступу до осіб в місцях обмеження волі, надання правової допомоги засудженим за їх безпосереднім зверненням, направлення офіційних листів основним суб’єктам правосуддя щодо проблемних питань, які виникають  процесі реалізації законодавства у сфері безоплатної правової допомоги. 

Круглий стіл організовано Координаційним центром у співпраці з Київським міським центром БВПД, Міжнародним фондом «Відродження», Американською асоціацією юристів Ініціатива з верховенства права та Українською фундацією правової допомоги.

Переглянути програму та список учасників заходу.

01 1
 
01 2
 
01 4
 
01 5
 
01 6
 
01 7
Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах: