назад
01.12.16

У столиці обговорили шляхи поглиблення співпраці між прокуратурою та системою БПД

15220020 1220203174713222 3422333314004633556 n29 листопада 2016 року у Києві відбувся круглий стіл на тему «Прокуратура та система безоплатної правової допомоги: поглиблення співпраці для покращення захисту прав людини», під час якого представники Координаційного центру з надання правової допомоги, Генеральної прокуратури України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, інші зацікавлені сторони обговорили шляхи ефективного захисту прав людини у сфері кримінальної юстиції. Захід організовано спільно Координаційним центром з надання правової допомоги, Генеральною прокуратурою України та проектом Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що впроваджується за фінансового сприяння уряду Данії.

Участь у заході взяли Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг, заступник Міністра юстиції України Гія Гецадзе, директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський та в. о. начальника управління реформ та забезпечення якості роботи Генеральної прокуратури України Євген Черніков, які виступили з вітальними словами до учасників круглого столу. Серед останніх – заступник директора Координаційного центру Сергій Троценко, помічник директора Віталій Охріменко, начальник управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги, адвокат, голова правління ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько, а також представники органів прокуратури України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, суддівства, громадських об’єднань, зокрема професійних організацій правників, Ради Європи та інших міжнародних організацій.

15253461 1239833079411647 6598142574574540489 n

Переглянути програму заходу

У вступному слові Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг наголосив на важливості спільних зусиль усіх учасників системи кримінальної юстиції для повного впровадження реформ у цьому секторі та ефективного забезпечення захисту прав людини. Пан Енберг зауважив, що захист прав людини є першорядною задачею як органів прокуратури, так і системи БПД, які, відповідно, відіграють значну роль в імплементації Європейської конвенції з прав людини на національному рівні. Голова Офісу Ради Європи в Україні також підкреслив, що проект Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», фінансований урядом Данії, був розроблений спеціально для сприяння реформі прокуратури у відповідності з європейськими стандартами та посилення спроможності системи БПД надавати доступну та якісну правову допомогу, і підтвердив готовність Організації підтримувати співпрацю цих інституцій.

Андрій Вишневський у своїй вітальній промові, зокрема, зазначив, що інститут прокуратури в Україні має довгу історію та досвід функціонування, у той час як система безоплатної правової допомоги є новою молодою інституцією. Тому, у зв’язку із переданням функцій представництва до системи БПД, вивчення досвіду роботи органів прокуратури у сфері представництва інтересів недієздатних, обмежено дієздатних, неповнолітніх громадян є дуже важливим.

Як відомо, з 1 липня 2015 року місцеві центри з надання БВПД та створені цьогоріч бюро правової допомоги здійснюють представництво інтересів вразливих категорії громадян у цивільних та адміністративних справах. З відкриттям бюро правової допомоги з 1 вересня 2016 року у громадян України з’явилися додаткові можливості з доступу до безоплатної правової допомоги. Тільки за 3 місяці функціонування до бюро звернулося майже 82 тисячі осіб.

«Тому зараз, хоча системи безоплатної правової допомоги та прокуратури виступають по різні сторони процесу, існує об’єктивна необхідність співпраці між цими двома системами. Так, на практиці виникає низка питань, які потребують вирішення», – таку думку висловили представники Мін’юсту та Координаційного центру на заході. Аналогічну позицію зайняли і представники Генеральної прокуратури України.

15232338 1239833112744977 5116794647274091065 n

Учасники круглого столу обговорили низку питань, серед яких виклики на шляху до повного забезпечення змагального процесу та ефективного захисту прав людини у сфері кримінальної юстиції; передання функцій представництва системі БПД та Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, зокрема складнощі та перспективи їх подолання; професійне навчання правників та підвищення обізнаності громадськості щодо діяльності двох інституцій, зокрема, права на правову допомогу; визначення сфер співпраці та спільних дій.

Вікторія Мітько розповіла присутнім про шляхи для забезпечення змагальності процесу та ефективного захисту прав людини, зупинившись на основних викликах та пропозиціях.

Вона поділилася рекомендаціями експертів, що представлені у звіті Ради Європи за результатами оцінювання системи безоплатної правової допомоги в Україні, зокрема щодо порядку призначення та заміни адвокатів, які надають БВПД, проблемних питань застосування статті 53 КПК, а також висловила пропозиції щодо поглиблення співпраці для покращення захисту прав людини, серед яких:

  • забезпечити незалежність прокурорів «в полях» від прокурорів-«адміністраторів»;
  • припинити практику використання виправдувальних вироків як підставу для негативного оцінювання роботи прокурора;
  • запровадити стандарти роботи прокурорів за прикладом стандартів роботи адвокатів системи безоплатної правової допомоги у кримінальних провадженнях;
  • змінити внутрішнє ставлення до процесуального опонента та не ототожнювати адвоката з клієнтом.

Переглянути презентацію Вікторії Мітько

Заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Троценко розповів про можливості системи БПД щодо представництва інтересів громадян, ресурсну базу системи, проведений аналіз потреб громадян у безоплатній правовій допомозі, розгорнуту в Україні місцевими центрами з надання БВПД мережу мобільних та дистанційних пунктів доступу до правової допомоги. Також він висловив пропозиції щодо налагодження механізму спрямування громадян, які потребують представництва інтересів, від системи прокуратури до системи БПД та запропонував допомогу щодо створення в Генеральній прокуратурі України контактного центру на кшталт того, що діє у системі БПД.

Переглянути презентацію Сергія Троценка

Андрій Вишневський у своєму виступі розповів присутнім про систему навчання та управління знаннями у системі БПД, зокрема про досвід упровадження дворівневої моделі каскадних тренінгів для адвокатів, які надають БВПД, та результати підвищення кваліфікації впродовж 2013-2015 рр.

Він зазначив, що система управління знаннями та навчанням, що наразі є одним з пріоритетів розвитку системи БПД в Україні, ще більше поглибиться з відкриттям міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ, які найближчим часом запрацюють у 5 найбільших містах України. Окремо він зупинився на впливі підвищення кваліфікації на розвиток системи.

slide 7

У цьому зв’язку директор Координаційного центру з надання правової допомоги наголосив на важливості найбільш ефективного використання ресурсів системи БПД в інтересах громадян, запропонувавши всім зацікавленим партнерам долучатись до заходів у рамках роботи ресурсно-комунікаційних платформ.

Переглянути презентацію Андрія Вишневського

За результатами обговорення сторони домовилися підготувати меморандум про співпрацю між Мін’юстом/ Координаційним центром та Генеральною прокуратурою України, зокрема, з питань, пов’язаних із переданням функцій представництва системі БПД, та розробити спільний план дій, виконання якого координуватиме спільна робоча група. Представники проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» висловили готовність сприяти подальшій співпраці між системою БПД та органами прокуратури.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook               YouTube YouTube               Google Google+       т Twitter