назад
03.03.16

У столиці обговорили стан виконання проектів Плану дій Ради Європи для України

rada-evropiСьогодні, 3 березня 2016 року, у Києві відбулася зустріч з обговорення стану виконання проектів Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 рр., до реалізації яких залучені Міністерство юстиції, Верховний суд, Генеральна прокуратура, Вища кваліфікаційна комісія суддів, Національне антикорупційне бюро України. Ця зустріч організована в рамках візиту до Києва делегації Групи Комітету міністрів Ради Європи з питань демократії (GR-DEM) у складі постійних представників Норвегії, Данії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Латвії, Нідерландів, Румунії, Вірменії та Туреччини, а також співробітників Секретаріату Ради Європи.

Метою візиту є вивчення стану та перспектив імплементації Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 рр., а також підтвердження з боку керівного органу Ради Європи – Комітету міністрів – політичної підтримки України у здійсненні курсу демократичних реформ.

Зустріч відкрив Посол, Голова Офісу Ради Європи в Україні, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм Владімір Рістовскі. Від Міністерства юстиції України у ній взяли участь заступник Міністра Сергій Петухов та перший заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок.

Наразі Координаційний центр з надання правової допомоги є партнером трьох проектів Ради Європи – «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» та «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні». Міністерство юстиції України та Координаційний центр з надання правової допомоги уже не перший рік співпрацюють з Офісом Ради Європи, у тому числі з питань реформи кримінальної юстиції. Зокрема, одним з основних напрямів попереднього проекту Ради Європи, що завершився у вересні минулого року («Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні»), було підвищення кваліфікації адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги. Так, за сприяння проекту було проведено відбір адвокатів-тренерів/ модераторів обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, та організовано заходи з їх навчання (тренінги для тренерів). Представники Мін’юсту на зустрічі висловили вдячність проекту  Ради Європи за врахування потреби у забезпеченні тренінгів для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, необхідною матеріальною технічною базою, зокрема, комп’ютерною технікою з офісним програмним забезпеченням та мультимедійними засобами загальною сумою понад 1,4 млн. грн, які було передано регіональним центрам з надання БВПД.

У рамках нового проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» продовжується співпраця у сфері реформування кримінального правосуддя та розвитку системи безоплатної правової допомоги зокрема.

«Ми дуже вдячні за залучення Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України у якості одного з основних реципієнтів проекту, що говорить про високий рівень довіри міжнародних партнерів до системи та сподівання на подальші реформи», – зазначив Мирослав Лаврінок. Він нагадав, що першим важливим кроком у реалізації нового проекту є оцінка системи безоплатної правової допомоги на відповідність стандартам Ради Європи у кримінальних справах та у випадках адміністративного затримання. Так, відповідний візит міжнародних та національних експертів Ради Європи з цією метою пройшов у столиці впродовж 23 – 25 лютого.

12688101 10153916491489687 476630215599732324 n

Зустріч експертів з представниками Координаційного центру, 23 лютого 2016 р.

Як повідомив Мирослав Лаврінок, наступним важливим кроком у рамках проекту стане удосконалення процедури конкурсного відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Зокрема, запланована серія круглих столів у регіонах з обговорення проблемних питань та вироблення спільних рекомендацій.

Крім того, нагадав він, нині розпочалася робота з підготовки до реалізації спільних заходів з проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні». «Співробітництво у його рамках набуває ще більшої важливості, зважаючи на необхідність прийняття проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання» (№ 3044 від 07.09.2015), за яким внутрішньо переміщені особи отримають статус суб’єктів права на безоплатну правову допомогу», – зазначив він. За його словами, у рамках проекту вже досягнуто домовленості про проведення заходів з підвищення кваліфікації адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, та працівників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з питань захисту внутрішньо переміщених осіб, підтримки створення та наповнення бази електронних консультацій для таких осіб, проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter