назад

У Сумах обговорили шляхи вирішення гострих соціальних проблем

SuR 171019 4119 жовтня у Сумській обласній державній адміністрації відбулося засідання Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, до якої долучилася директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена ДемченкоВідкрила засідання заступник директора Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації,

заступник голови ради Людмила Мусіяка. Вона наголосила на важливості взаємодії різних структур та організації для ефективного вирішення нагальних соціальних проблем, обговоренню яких і присвячене засідання.

SuR 171019 46

Перш за все, присутні обговорили заходи до Європейського дня боротьби з торгівлею людьми. З цього питання виступили керівник регіонального компоненту проекту «Поширення національного механізму суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні» в Сумській області Крістіна Сахно та голова правління ГО «Професійна ліга соціальних працівників Сумщини» Едуард Глоба.

SuR 171019 42

Олена Демченко розповіла учасникам засідання щодо протидії гендерно-обумовленому насильству: з досвіду роботи Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Сумській області.

SuR 171019 43

«До осіб, на яких поширюється дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству, належать члени сімей та інші особи, між якими існують чи існували сімейні відносини, а саме: подружжя; колишнє подружжя за умови їх спільного проживання; особи, які разом проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою; батьки (мати, батько) і дитина (діти); усиновлювачі й усиновлені; дід (бабуся) і внук (внучка); вітчим (мачуха) і пасинок (падчериця); брати і сестри; опікуни (піклувальники) та особи, над якими встановлена опіка чи здійснюється піклування», – говорить вона.

SuR 171019 44

Директор Регіонального центру також навела цікаві факти про домашнє насильство та правосуддя в Україні.

«За рік з 1850000 постраждалих від домашнього насильства лише 83540 пишуть заяви до поліції. В більшості справ щодо домашнього насильства виноситься умовне покарання. Також 77% – 84% правоохоронців пріоритетом вважають примирення, а не справедливе покарання. На додаток до цього 10-12% представників правоохоронних органів вважають домашнє насильство іноді прийнятним», – зауважує Олена Демченко.

SuR 171019 45

Крім того, вона розповіла ряд ситуацій, у яких мало місце насилля в сімї, що стали відомі в процесі роботи спеціалістів системи БВПД Сумщини.

Наостанок Людмила Мусіяка донесла до учасників засідання інформацію про аспекти та завдання державної сімейної політики.

SuR 171019 47

Не обійшли увагою й питання підготовки до проведення в області щорічної акції «16 днів проти насильства».