назад
21.04.17

У Сумах підбили підсумки співпраці в області у напрямі захисту прав учасників АТО

SuR 2017 04 21 1Фінальну міжрегіональну конференцію у рамках закінчення проекту «Знай! Вимагай! Навчай! Мережа параюристів з питань захисту прав учасників АТО та членів їх сімей» провели 21 квітня в Сумах. На думку партнерів проекту – Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та ГО «Правозахист», перший спільний проект можна вважати успішним.

 

Захід відбувся у Сумському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Серед його учасників й начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Олена СІНЧУК.

У конференції взяли участь директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена ДЕМЧЕНКО та її заступниця Валентина ВОЛОБУЄВА, керівниця проекту «Знай! Вимагай! Навчай! Мережа параюристів з питань захисту прав учасників АТО та членів їх сімей» Ірина СТЕГНІЙ, директори регіональних і місцевих центрів з надання БВПД Київської, Полтавської, Харківської, Луганської, Сумської областей, представники громадських організацій.

SuR 2017 04 21 9

Учасники міжрегіонального заходу обговорили кращі практики та різні аспекти діяльності з питань захисту прав учасників АТО та можливості вирішення питань захисту прав як учасників АТО, так і їх сімей у рамках співпраці з різними інституціями та організаціями. Основним завданням зустрічі було напрацювання пропозицій щодо створення стратегії з недопущення порушення прав учасників АТО та членів їх родин, особливо через самоорганізацію всіх зацікавлених сторін, в першу чергу самих бійців, в питанні захисту та відновленні порушених прав, зокрема, і у судовому порядку.

SuR 2017 04 21 3

 

У рамках проекту «Знай! Вимагай! Навчай! Мережа параюристів з питань захисту прав учасників АТО та членів їх сімей», наголошує Ірина СТЕГНІЙ, проведено низку тренінгів та регулярних лекцій для учасників АТО за участю юристів та представників громадських організацій, з бійцями навіть попрацював кваліфікований психолог. Сам проект став можливим завдяки підтримці Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Ірина СТЕГНІЙ каже: «Учасники АТО абсолютно позитивно оцінили наші дії. Тож ми не будемо зупинятися на досягнутому і продовжуватимемо спільну роботу у цьому напрямку».

SuR 2017 04 21 5

Олена ДЕМЧЕНКО ще раз наголосила на необхідності уваги до проблем захисту прав учасників антитерористичної операції: «Наразі у зв’язку з проведенням антитерористичної операції та тимчасовою окупацією території України найнеобхіднішим для нашої країни є захист прав учасників АТО та членів їх сімей, що здійснюється за закріпленим у законодавстві механізмом. Воїни АТО, які мають статус учасника бойових дій, мають право на отримання правових послуг системи безоплатної правової допомоги. Для підтвердження статусу можна звернутись до центрів або бюро правової допомоги, маючи при собі посвідчення учасника бойових дій встановленого зразка». Крім того, як зазначила вона, зробити це можна навіть якщо військовий лише претендує на отримання такого статусу, адже це гарантовано законом.

SuR 2017 04 21 6

Володимир ЛАВРИК, голова громадської організації «Спілка ветеранів АТО у Сумській області», висловив подяку сумським фахівцям за надання правової допомоги: «Багато учасників АТО потребують допомоги з різних питань. Наприклад, буває, що боєць отримує поранення – але нікуди не встигає звернутися – тому що йдуть бойові дії. У результаті – стикається потім із правовими проблемами. Я хочу подякувати системі БПД, особливо нашому Регіональному центру – вони дійсно нам допомагають».

SuR 2017 04 21 2

Олена СІНЧУК наголосила на тому, що юристи та адвокати, які працюють у системі правової допомоги, докладають всіх зусиль для забезпечення прав учасників АТО та членів їх родин. Вона зазначила: «За минулий рік та перший квартал 2017 року всього було зареєстровано 9 856 звернень від учасників АТО та членів їх сімей за правовою допомогою та консультаціями до місцевих центрів та бюро. Зокрема, 6 837 громадян звернулося – у 2016-му році, а вже тільки за перший квартал цього року – 3 019. Якщо вас турбують правові питання, радимо не зволікати, а звертатися до нас. І ми допоможемо вам їх вирішити!».

SuR 2017 04 21 7

 

Нагадаємо, 5 січня нинішнього року вступили в силу зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема, розширено коло осіб, які мають право на гарантовану державою безоплатну вторинну правову допомогу. Серед них – особи, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

SuR 2017 04 21 8

SuR 2017 04 21 4

SuR 170421 ALL

Довідково про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області:

Адреса: м. Суми, вул. Першотравнева, 29.

Тел. (0542) 603 645, 603 647, 603 649.

 

Телефон єдиної системи безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103