назад

У Сумах відбувся круглий стіл з обговорення існуючих моделей щодо укрупнення районів Сумської області

П’ять, чотири чи три? Скільки ж районів матиме Сумщина? Це питання наразі актуальне для громадськості, тож у межах реалізації проєкту «Підготовка та громадське обговорення обґрунтованої пропозиції нового районного (повітового) поділу всіх областей в рамках реформи місцевого самоврядування України» ГО «ЕкспертиЗА Реформ» ініціювала проведення круглого столу «Громадське обговорення пропозицій з удосконалення адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Сумської області», до якого долучилися фахівці системи безоплатної правової допомоги.

На обговорення винесено кілька варіантів нового районного поділу Сумщини:

5 районів – позиція обласної робочої групи;

4 райони – позиція Міністерства розвитку громад та територій.;

3 райони – позиція групи експертів з децентралізації.

Дискусія вийшла змістовною та конструктивною. Під час обговорення лунало багато доречних зауважень та пропозицій. Регіональна координаторка проєкту Тетяна Барановська зазначила: «Одним із головних завдань зміни адміністративно-територіального устрою на субрегіональному рівні є усунення дублювання повноважень нових ОТГ та районних рад та адміністрацій, на території яких здійснилося це об’єднання. І друге, ефективне розташування органів державної влади на субрегіональному рівні. Нові райони мають складатися зі спроможних громад, але звісно що на цю спроможність треба вже звертати увагу при створенні базового рівня при створенні ОТГ. Тому є тенденція до того, щоб провести повторне об’єднання. Десь примусово, де ще не об’єдналися».

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва акцентувала увагу на доступності громадян до різних видів послуг, у тому числі й правових, за умови укрупнення районів.

Після обговорення удосконалений варіант адміністративно-територіального поділу буде скерований до Мінрегіонбуду. Експертна думка буде враховуватись під час підготовки проєкту закону щодо адміністративно-територіального устрою України, розробка та прийняття якого заплановане на кінець цього року – початок наступного.

Довідково: участь в обговоренні взяли: регіональна координаторка проєкту, експертка ГО «Експертиза реформ» Тетяна Барановська; регіональна експертка по Сумській області, радниця Сумського ЦРМС з питань децентралізації Оксана Заяц; заступник Голови Сумської обласної ради, представник обласної робочої групи Володимир Крига; Директор Сумського ЦРМС Олександр Хоруженко; представник Сумської райради Віталій Дейниченко; доктор економічних наук Олександр Тєлєтов; громадські експерти Віктор Бобиренко та Сергій Моша; заступниця Директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва та ін.