назад

У Святогірську вдосконалювали знання щодо доступу до правосуддя ВПО

56862449 569514866792091 4261239957206597632 nПід час тренінгу, який організовано за підтримки Фонду Макса Планка за міжнародний мир та верховенства права, працівники системи БВПД вдосконалювали свої навички та вміння роботи з внутрішньо переміщеними особами.

Працівники Місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з фахівцями бюро правової допомоги прийняли участь у дводенному тренінгу, який проводили спікери Ксенія Рондяк, Олег Тарасенко та Міндіа Вашакмадзе на тему «Доступ до правосуддя та адміністративних послуг для внутрішньо переміщених осіб в Україні».

Під час тренінгу спеціалісти розглянули:

– дискримінаційні практики щодо внутрішньо переміщених осіб;

– роль Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у захисті прав внутрішньо переміщених осіб;

– міжнародні стандарти у сфері прав людини внутрішньо переміщених осіб;

– використання документів в ТОТ з метою реалізації прав ВПО (встановлення фактів народження і смерті, а також для призначення пенсії);

– пенсійне забезпечення ВПО і мешканців тимчасово окупованих територій: існуючі проблеми та шляхи їх вирішення.

– відповідальність держави за шкоду, завдану цивільним особам в ході проведення АТО/ООС, компенсація моральної та матеріальної шкоди;

– юрисдикцію держав над територіями, охопленими конфліктом: підхід Європейського суду з прав людини;

– інтеграцію та дострокові рішення для внутрішньо переміщених осіб.

Протягом двох днів були відпрацьовані практичні завдання щодо звернень внутрішньо переміщених осіб, які не пройшли ідентифікацію вчасно та звернення з питань руйнованого майна в наслідок антитерористичної операції.

  

Довідково. Фонд ім. Макса Планка в підтримку міжнародного миру і правової держави (є некомерційною організацією, яка займається юридичними консультаціями та надає освітні послуги в конфліктних регіонах і державах, які переживають період трансформації. Фонд був заснований в січні 2013 в якості дочірньої організації Товариства ім. Макса-Планка і розташований в Гейдельберзі.