назад
29.05.19

У системі БПД відкрито перший кабінет медіації

29.05 med2Відтепер клієнти системи БПД можуть вирішити сімейні та спадкові спори за допомогою медіатора на базі Одеського місцевого центру з надання БВПД. Врегулювати конфлікт альтернативним судовому способом на безоплатній основі стало можливим у межах проекту «Забезпечення доступу вразливих груп населення до медіації у сімейних та спадкових спорах». Він реалізується правовим клубом PRAVOKATOR.Одеса у партнерстві з громадською спілкою «Українська академія медіації» за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

Фахівці місцевих центрів з надання БВПД кваліфіковано пропонуватимуть клієнтам вирішувати спір або конфлікт за допомогою медіації, використовуючи покроковий алгоритм під час консультування.

«Одеса стала першим в Україні містом, де наші клієнти можуть скористатись послугами медіаторів на безоплатній основі. Такий спосіб вирішення конфлікту зберігає час та кошти клієнтів. У разі успішної реалізації проекту це дасть змогу економити бюджетні кошти на оплату послуг адвокатів та зменшить кількість справ, що передаватимуться до суду», – зазначила директорка Одеського місцевого центру з надання БВПД Алла Перетятко.

Сімейні та спадкові питання знаходяться в п´ятірці найпоширеніших категорій звернень клієнтів системи БПД. Минулого року надійшло понад 104 тис. звернень із сімейних питань (16,7% від загальної кількості) та понад 60 тис. зі спадкових (9,7 %), тоді як кількість вирішених з них спорів між сторонами за допомогою медіації становить одиниці. Водночас показовим є досвід США та Канади, де близько 80% всіх спорів вирішується за допомогою медіації без звернення до суду.

29.05 med3

«Медіація – це один з видів альтернативного вирішення спорів за допомогою посередника, за результатами якого сторони самостійно знаходять взаємовигідне рішення з урахуванням своїх реальних інтересів та потреб. Тому відкриття такого «простору без конфліктів» також має на меті популяризацію медіації», – підкреслила очільниця громадської спілки «Українська академія медіації» Луіза Романадзе.

29.05 med5

У квітні цього року працівники місцевих центрів з надання БВПД Вінницької, Львівської, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей вчились ідентифікувати медіабельність сімейних та спадкових спорів, а також кваліфіковано пропонувати клієнтам вирішити спір за допомогою медіації. До навчання також долучились і фахівці місцевих центрів у Сумах та Вінниці, які наразі, окрім правової допомоги, спеціалізуються на організації комплексної допомоги вразливим категоріям населення з питань сімейних та родинних відносин, зокрема організації надання медичних, соціальних послуг, психологічної та гуманітарної допомоги.

Для навчання фахівців системи БПД були залучені практикуючі сімейні медіатори Української академії медіації та ГО «Ліга медіаторів України» Наталя Крестовська та Анна Зубачова.

Кабінет медіації працює на базі Одеського місцевого центру з надання БВПД за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 98.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube