назад

У Тарутино представники бюро правової допомоги розповідали про монетизацію субсидій і пільг на ЖКП в 2019 році

mon sub tar 131 січня 2019 року представник Тарутинського бюро правової допомоги Марина Залізко провела інформаційний захід на тему: “Субсидія 2019: все про монетизацію, нові правила виплат і підрахунків доходів” у Тарутинському районному центрі зайнятості.

В Україні з 2019 року стартувала монетизація субсидій.

Монетизація субсидій пройде у три етапи:

  1. З 1 січня 2019 року «живі гроші» на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається за допомогою. Тобто всі ті, хто подаватиме документи на субсидію в січні, вже отримають гроші на оплату «комуналки» банківський рахунок.
  2. З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію або пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період;
  3. З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто отримує субсидію або пільгу, одержуватиме її «живими грошима».

Субсидія — це не допомога з безробіття, яку можна витратити на власний розсуд. Це гроші, які виділяють на допомогу виключно на оплату комунальних послуг.

mon sub tar 1

Постановою КМУ про монетизацію субсидій та пільг на ЖКП передбачено наступний порядок отримання виплат:

  • одержувач подає заяву в управління соціального захисту населення і дає дозвіл на обробку банком своїх персональних даних
  • відбувається електронний обмін інформацією між органом соцзахисту, фінустановою і підприємством, яке надає комунальні послуги
  • на отримувача субсидії (пільги) відкривається спецрахунок у банку, куди будуть надходити гроші в рамках монетизації
  • коли кошти будуть зараховані на банківський рахунок — здійснюється списання грошей, необхідних для надання субсидії. 

Споживач комунальних послуг, який використав менше соціальної норми споживання, встановленої субсидією чи пільгою, отримує зекономлені кошти на власний рахунок.

Важливо! Повернення грошей за монетизацією відбувається лише за умови повної відсутності заборгованості за сплату житлово-комунальних послуг. Крім того, отримати «на руки» невикористані гроші можливо лише після подачі споживачем заяви про отримання «живих коштів» по програмі монетизації субсидій і пільг.

Завантажити зразок заяви на монетизацію субсидії 

За отриманням консультацій з правових питань можна звернутись до Тарутинського бюро правової допомоги за адресою: смт Тарутине, вул. Центральна, 124. Тел. (048 47) 4 04 47.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.