назад

У Великомихайлівському бюро правової допомоги обговорили нововведення щодо порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів

vel mih ya mayu pravo 105 березня 2018 року в рамках проведення загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» в.о. начальника відділу «Великомихайлівське бюро правової допомоги» Ольга Вуколова провела круглий стіл, учасниками якого стали старший державний виконавець Великомихайлівського міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області Людмила Гайдаманчук, керівник Великомихайлівського районного суду Одеської області Марія Холєвка та інспектор Великомихайлівського районного відділу з питань пробації Тетяна Яворська.

Метою заходу стало обговорення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», який вступив в силу з 06 лютого 2018 року.

Так, було зазначено, що Законом запроваджено нові засоби впливу, а саме спрощено порядок встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України.

Відтепер така заборона може бути накладена державним виконавцем без участі суду, як було раніше. Крім того, з моменту вступу в дію Закону, злісних неплатників буде обмежено у праві керування транспортними засобами, у праві користування вогнепальною зброєю та у праві на полювання. Той із батьків, хто не проживає з дитиною і має заборгованість зі сплати аліментів, не зможе впливати на рішення щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку. Всі ці обмеження застосовуватимуться до повного погашення заборгованості. Окрім цього, для неплатників вводиться новий вид адміністративного стягнення — суспільно корисні роботи. Оплата за такі роботи йтиме на погашення заборгованості зі сплати аліментів.

Такі положення Закону застосовуються лише до злісних неплатників аліментів — борг яких перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Також учасники заходу дізналися про публічний реєстр боржників аліментів, який можна переглянути за посиланням:https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

vel mih ya mayu pravo 1

За правовими розясненнями та консультаціями можна звернутися до Великомихайлівського бюро правової допомоги за адресою: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.