назад

У Всесвітній день дитини обговорювали правовий захист дітей

OkM 171120 01Конвенція ООН про права дитини є основним документом, що визначає правові стандарти у сфері захисту прав дитини, була ратифікована Україною ще 27 лютого 1991 року.

Для того, щоб роботу з правового виховання дітей та підлітків проводити на належному рівні, необхідно добре засвоїти три принципи реалізації Конвенції:  знання основних положень; розуміння проголошених у ній прав; заходи, спрямовані на реалізацію її в життя. Саме з такою метою 20 листопада, з нагоди Всесвітнього дня дитини, юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД Іван Острих та Марина Лапоног, провели інформаційний семінар для студентів 3-го курсу Охтирського коледжу СНАУ на тему: «Правовий захист дітей».

OkM 171120 02

Розповіли присутнім, що права дитини  в Україні визначені та регулюються законодавством. Серед основних нормативно-правових актів важливе місце займає Конвенція про права дитини, в якій визначено, що кожна дитина, незалежно від  раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, політичних або інших переконань, національного, етнічного або соціального походження, майнового стану, стану здоров’я і народження дитини, її батьків чи законних опікунів має свої права.

OkM 171120 03

Марина Лапоног пояснила сутність правового захисту: «Розголошення чи публікація будь-якої інформації про дитину, що може заподіяти їй шкоду, без згоди законного представника дитини забороняється. Крім того, законодавством України передбачено, що посадові особи та     представники, які здійснюють заходи із попередження насильства в сімї, інші  заходи із захисту прав дитини або родини не можуть розголошувати відомості про особисте та сімейне життя, що стали їм відомі у звя’зку з виконанням їх  службових обов’язків». Також вона розповіла про заборону будь-якого виду експлуатації батьками своєї дитини, завдавати фізичних покарань дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини (ст. 150 Сімейного кодексу України). «Законними представниками дітей є батьки (ст. 242 Цивільного кодексу України). Вони мають право звертатися до суду, органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій за захистом прав і інтересів дитини без спеціальних на те повноважень», – додала Марина Лапоног.

OkM 171120 04

Також зі студентами проведено правовий брейн-ринг та роздано інформаційний буклет на тему: «Правовий захист дітей», розроблені Охтирським МЦ з надання БВПД.

 

Довідково: Охтирський МЦ з  надання БВПД: вул. Перемоги, 13; тел. (05446)4-22-23.