назад

У Вижницькому місцевому центрі відкрили кімнату допомоги постраждалим від домашнього насильства

У Вижницькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги облаштували кімнату, де постраждалі від домашнього насильства можуть поспілкуватися з юристом і психологом та отримати комплексну підтримку і допомогу.

Кімнату облаштували завдяки співпраці місцевого центру з громадською організацією «Волонтери Вижниці», яка є партнером системи безоплатної правової допомоги з 2015 року.

За словами директорки центру Людмили Мацюк, часто люди, які страждають від проявів домашнього насильства не знають, куди можна безпечно звернутися, щоби розповісти про те, що відбувається у них вдома.

«Часом людина не знає, кому можна довіритися, щоб про це не дізнався кривдник, як навчитися долати страх, де отримати кваліфіковану допомогу юриста та психолога.  Тому й з’явилася потреба у такій кімнаті», — пояснює Людмила Мацюк.

До речі, на Вижниччині разом із партнерами реалізовують ще й окремий однойменний проєкт «Кімната психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства». В його рамках у Вижниці днями провели тренінг «Успішна комунікація: як говорити та чути осіб, які постраждали від домашнього насильства». Психолог Наталка Дячук допомогла юристам системи БПД та працівникам соціальної сфери Вижниччини покращити свої навички комунікації. Зокрема, щодо:

– спілкування з постраждалими від домашнього насильства;

– створення довірливої атмосфери та відчуття безпеки під час спілкування;

– правильної постановки запитань (чого не варто говорити тим, хто страждає від проявів насилля);

– важливості невербального спілкування.

Довідково. Домашнє насильство – це будь-які умисні дії (або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування, що вчиняють в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають чи раніше проживали однією сім’єю, але не перебувають у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживають кривдник та постраждала особа у тому ж місці, а також погрози вчинення таких діянь.

В Україні працює цілодобова «гаряча» лінія для осіб, які постраждали від домашнього насильства за номером 15-47.