назад

У яких випадках робота за кордоном може бути небезпечною?

481-1Українці продовжують шукати кращого життя за кордоном. Як не потрапити до шахраїв на гачок? На що звернути увагу, шукаючи роботу за кордоном? Про це 26 березня 2019 року в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» мали змогу дізнатись особи, які перебувають на обліку як безробітні в Заставнівському районному центрі зайнятості.

Перший і найважливіший фактор – легальність. Як тільки ви звернулися в компанію, вимагайте у менеджера номер наказу про видачу ліцензії про посередництво у працевлаштуванні за кордоном. Після отримання номера ліцензії його слід перевірити на сайті Міністерства соціальної політики України. Саме цей державний орган займається видачею ліцензій і має точну інформацію про дійсні ліцензії.

«Згідно з умовами ліцензування Міністерства соціальної політики, фірми-посередники, які працевлаштовують українців за кордон, не можуть брати гроші за працевлаштування або підбір роботи. Можуть брати кошти за проїзд, оформлення документів (візовий збір), але не за те, що знайдуть роботу. Вимога передоплати за консультацію, пересилання документів роботодавцю тощо є індикатором нечесного агентства», – зауважив начальник Заставнівського бюро правової допомоги Василь Данищук.

Ви маєте право знати повну інформацію про майбутнього роботодавця, графік роботи, розмір оплати праці, умови проїзду та проживання, порядок медичного і соціального страхування — про всі нюанси працевлаштування. Шахраї практично ніколи нічого не питають про професійні навички потенційного кандидата — беруть всіх, хто відгукнеться. Це логічно, якщо не потрібно наймати людей на роботу, а просто забезпечити якомога більшу кількість людей, які заплатять гроші за працевлаштування. На роботу так не наймають. Справжній роботодавець завжди запитає, що ви вмієте і який досвід у вас є.

Не віддавайте оригінал паспорта потенційним роботодавцям! Копія паспорта потрібна при оформленні документів, оригінал паспорта особисто показуєте прикордонникам при перетині кордону. Жодних причин віддавати комусь оригінал немає і бути не може. Прохання віддати оригінал документів для збереження до прибуття на місце роботи або формулювання «це обов’язкова умова» мають вас насторожити.

Контактна інформація! До фахівців Заставнівського бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: Чернівецька область, Заставнівський район, м. Заставна, вул. Д. Галицького, 1а. Телефон: (0 3737) 3-11-87.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).