назад

У Запоріжжі пройшла прес-конференція «Правова допомога в Запорізькому регіоні стає доступнішою. Як отримати безкоштовну консультацію юриста та послуги адвоката?»

{source}

{/source} 

29 лютого 2016 року  в Муніципальному прес-центрі КП «МТМ» (м. Запоріжжя, вул. Сєдова, 5) відбулась прес-конференція на тему: «Правова допомога в Запорізькому регіоні стає доступнішою. Як отримати безкоштовну консультацію юриста та послуги адвоката?»

Метою заходу було інформування запоріжців щодо роботи центрів безоплатної правової допомоги у Запорізькому регіоні сьогодні, якості надання таких послуг, а також очікуваних перспектив щодо розширення можливостей системи безоплатної правової допомоги у зв’язку з цьогорічним  реформуванням територіальних органів юстиції і створенням бюро правової допомоги, фахівці-юристи яких надаватимуть, зокрема, і первинну правову допомогу незахищеним верствам населення. 

У прес-конференції взяли участь представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Запорізькій області – директор центру Павло Наливайко і начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Олександр Гришин,  а також адвокат системи безоплатної правової допомоги  Олена Усова. 

Директор Регіонального центру Павло Наливайко розповів учасникам прес-конференції про функціонування системи безоплатної правової допомоги у Запорізькій області і перспективи її розвитку. 

Найближчим часом до вже працюючих центрів безоплатної правової допомоги долучаться новостворені бюро правової допомоги, як відокремлені підрозділи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Таким чином розшириться доступ до правосуддя громадянам України, які зможуть реалізувати право на адвоката, справедливість і захист, маючи на це законні підстави. Разом з тим у цих центрах громадяни зможуть отримати первинну правову допомогу – консультації з правових питань та можливість скористатись онлайн сервісами Мін’юсту. Адже далеко не в усіх випадках, коли звертаються громадяни до центрів, необхідна допомога саме адвоката, переважна більшість потребує нормального юридичного супроводу, тобто первинної правової допомоги. Тому бюро правової допомоги надаватимуть всі види безоплатної правової допомоги тим, хто має на неї право за законом. На сьогоднішній день доступ до правової допомоги є суттєво обмежений: у зв’язку з великими відстанями, поганим транспортним сполученням та малозабезпеченістю людям важко дістатися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У більшості сільських районів та малих міст катастрофічно бракує адвокатів, і це створює загрози не лише для доступу людей до безоплатної правової допомоги, а й для успішного впровадження виключного права адвокатів на здійснення представництва в суді. Тому відтепер буде запроваджено нову модель надання безоплатної правової допомоги, яку надаватимуть не лише адвокати, а також і штатні юристи бюро правової допомоги. 

Про результати роботи Регіонального та місцевих центрів щодо надання мешканцям Запорізької області безоплатної правової допомоги розповів присутнім начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Олександр Гришин. «Дотримання адвокатами стандартів якості – запорука успішного надання правових послуг»  – зазначив Олександр Гришин, навів приклади позитивної практики адвокатів та показники успішної діяльності центрів, які зростають з кожним місяцем.  Крім того, Олександр Гришин наголосив, що вдалий  розвиток  системи із забезпечення доступу громадян до БПД залежить також від того,  наскільки  успішно  взаємодіють  центри  з адвокатами. При цьому додав, що для комфортної роботи адвокатів з клієнтами в кожному центрі облаштовані кімнати для конфіденційного побачення та для роботи адвокатів. 

Олена Усова – адвокат, яка працює з Центром на постійній основі за контрактом, розповіла про роботу адвокатів системи на практиці, зазначивши, що, на її думку та на думку переважної більшості адвокатів системи БПД м.Запоріжжя та Запорізької області, динаміка розвитку діяльності центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги стрімко росте,  і центри сьогодні виконують надзвичайно важливу і необхідну місію, забезпечуючи доступ до безоплатної правової допомоги багатьом уразливим категоріям наших громадян, права котрих порушені. Свідченням цієї роботи є велика кількість звернень громадян до центрів і, найголовніше, практична допомога людям, які самостійно вирішити свої проблеми не в змозі. Адвокат Усова навела приклади із власної практики та практики своїх колег щодо вирішення питань з  кримінальних та цивільних справ, як от: виправдування людини, яку звинувачували в особливо  тяжкому злочину, допомога матері, яку позбавили права на дитину, допомога родині щодо усиновлення дитини тощо. Таких прикладів адвокатської практики вже дуже багато, як у кримінальному провадженні, так і цивільному та адміністративному. 

Підсумком заходу стало з’ясування, що цього року буде суттєво розширено доступ людей до правової допомоги: як до консультацій з усього спектру правових питань, так і до складання процесуальних документів та представництва в суді. У кожному районному центрі та місті будь-яка людина зможе отримати правовий захист, гарантований державою.