назад

У Запоріжжі розповіли про реформу органів юстиції та розширення доступу місцевих громад до безоплатної правової допомоги

122 березня 2016 року у запорізькому прес-клубі «Журналіст» в рамках інформаційної кампанії проекту USAID «Справедливе правосуддя» відбулася прес-конференція “Реформування територіальних органів юстиції та системи надання безоплатної правової допомоги, вдосконалення системи он-лайн послуг”.

2

DSC02805 1

IMG 2926

Переглянути відео: https://youtu.be/tQxydyyhFuQ

У прес-конференції взяли участь: начальник Головного територіального управління юстиції в Запорізькій області Андрій Данов,  директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко, заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації Сергій Нікітенко та заступник начальника Управління державної реєстрації — начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Тетяна Мєхтієва, представники місцевих засобів масової інформації.

Метою заходу було інформування мешканців Запорізької області  про реформу  територіальних органів юстиції,  розширення доступу місцевих громад до  безоплатної правової допомоги та вдосконалення системи он-лайн послуг.

Начальник Головного територіального управління юстиції в Запорізькій області Андрій Данов розповів, що разом  із державними реєстраторами (посадовими особами, які від імені держави здійснюють державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), реєструвати нерухоме майно та бізнес тепер можуть нотаріуси та акредитовані суб’єкти господарювання. Крім того, наразі бізнес можна зареєструвати будь-де на території України, а нерухоме майно – на території області. Також він нагадав про запроваджену  систему он-лайн послуг Міністерства юстиції України. Так, у кабінеті електронних послуг на сайті Мін’юсту можна самостійно, зі свого комп’ютера, отримати доступ до:

– Багатьох державних реєстрів (реєстру прав на нерухоме майно, електронного реєстру апостилів та інші);

– Державної реєстрації актів цивільного стану;

– Реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців;

– Єдиного реєстру та системи електронної звітності арбітражних керуючих;

– Інформаційних систем;

– Єдиного державного реєстру судових рішень, інформації щодо стану судового розгляду, – сплати судового збору он-лайн тощо;

– Замовити електронний цифровий підпис та інше. 

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко, у свою чергу,повідомив про розвиток системи безоплатної правової допомоги у нинішньому році:  так, з 1 липня по всій Україні на базі ліквідованих районних та міських управлінь юстиції відкриються бюро правової допомоги. Згідно з  Планом реформування органів юстиції, затвердженим Наказом Міністра юстиції України від 25.12.2015 № 2748/5, а також відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 11 лютого 2016 року «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги», найближчим часом будуть  створені бюро правової допомоги, які долучаться, як відокремлені підрозділи, до вже працюючих місцевих центрів безоплатної правової допомоги. Планується, що у Запорізькій області буде створено 17 таких бюро правової допомоги, де громадянам надаватимуть безоплатну правову допомогу: первинну – юридичні роз’яснення та консультації з правових питань,та вторинну – послуги адвоката за рахунок держави для соціально незахищених мешканців територіальних громад Запоріжжя. Право на первинну правову допомогу, тобто отримання необхідної юридичної консультації із хвилюючих повсякденних питань матимуть право усі громадяни, які звернуться до центру.  Якщо для вирішення проблемних питань клієнтів необхідне буде представництво їх інтересів у суді – спеціалісти бюро правової допомоги забезпечать залучення захисника. Це також буде можливо для тих категорій осіб, які визначені у ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу». Перш за все це стосується малозабезпечених громадян, інвалідів, пенсіонерів, переселенців, учасників АТО та сімей загиблих воїнів, та інших категорій осіб, визначених у законі.

Така робота на сьогоднішній день вже проводиться  у центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги (інформацію про місцеві  центри Запорізької області дивіться ТУТ), але зі створенням бюро, які будуть працювати  у кожному районі області, значно розшириться доступ громадян до правової допомоги – у районних центрах та малих містах.

Крім того, у бюро правової допомоги незахищені верстви населення, які не мають доступу до Інтернету, зможуть скористатися перевагами он-лайн сервісів Міністерства юстиції України – працівник бюро допоможе отримати ту чи іншу довідку, подати заяву тощо.

«Розвиток системи безоплатної правової допомоги шляхом створення бюро суттєво зміцнить  інституційну спроможність територіальних громад щодо розвитку правової освіти і отримання мешканцями громад первинної правової допомоги безпосередньо на місцях, і значно розширить доступ громадян до безоплатної вторинної правової допомоги. А таким чином, розшириться доступ до правосуддя громадянам України, які зможуть реалізувати своє право на справедливість і захист, маючи на це законні підстави», – зазначив Павло Наливайко.

Також він поінформував,  що станом на 21.03.2016 р. укладено 151 контракт з адвокатами, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Регіональним центром з надання БВПД у Запорізькій області постійно проводиться моніторинг діяльності адвокатів щодо якісного виконання адвокатом своїх зобов’язань за умовами контракту.  Крім того у своїй роботі адвокати керуються Стандартами якості надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Під час прес-конференції було досягнуто домовленості з представниками засобів масової інформації, серед яких були присутні представники таких місцевих телекомпаній, як: ОДТРК «Запоріжжя», «Алекс», «МТМ», і  друкованих ЗМІ: газети «Субота плюс», «Горожанин», «Міг», щодо тісної співпраці з метою поширення серед мешканців області інформації про роботу місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги та можливість громадян користуватись послугами юристів та адвокатів за рахунок держави.

До уваги всіх, в кого є питання правового змісту, Ви можете звертатись до місцевих центрів з надання БВПД:  

А також до Регіонального центру з надання БВПД у Запорізькій області: 

– За телефоном: (061) 224-44-50 По е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua” На віртуальну приймальню сайту Регіонального центру http://zaporizhya.legalaid.gov.ua 

Рубрика: «Поставити питання юристу»: 

http://zaporizhya.legalaid.gov.ua/ua/holovna/realizatsiia-hrantovoi-prohramy-dostupna-pravova-dopomoha-v-zaporizkii-hromadi-u-zaporizhzhi 

А також цілодобово і безкоштовно у межах України діє єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103. За цим номером завжди можна уточнити інформацію щодо суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, суб’єктів надання такої допомоги, порядку її отримання, порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності суб’єктів надання безоплатної вторинної правової допомоги, актуальних адрес центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги по всій Україні або з інших питань функціонування системи безоплатної правової допомоги.