назад

28833106 1645550928823822 1141620109 n

У приміщенні Збаразької районної державної адміністрації відбувся круглий стіл, організований Збаразьким бюро правової допомоги, на тему: «Домашнє насильство – запобігання та протидія». Модератором заходу, на якому розглянули новий Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», виступив керівник бюро Сергій Русин. Фахівець проінформував присутніх про спільний всеукраїнський проект Міністерства юстиції України та американських партнерів Агентства з питань міжнародного розвитку USAID «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого забезпечити українців інформацією про права, які гарантовані їм Конституцією і законами України.

Круглий стіл відбувся за участі начальника Збаразького бюро правової допомоги Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергія Русина, голови Збаразької районної ради Світлани Боднар, заступника голови Збаразької районної державної адміністрації Петра Тиньо, секретаря Збаразької міської ради Романа  Напованця, начальника Збаразького відділення поліції ГУНП України в Тернопільській області Віталія Присяжнюка, заступник начальника сектору превенції Збаразького відділення поліції ГУНП України в Тернопільській області Юрія Панахиди, начальника служби у справах дітей Збаразької РДА Юрія Мархівки, директора Збаразького центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Руслани Боднар, начальника управління освіти, молоді та спорту Збаразької РДА Світлана Демах, начальника Збаразького районного центру зайнятості Оксани Радібової, начальника юридичного відділу Збаразької міської ради Олександра Присяжнюка та виконувача обов’язків начальника Збаразького районного сектору з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Надії Макар.

28829578 1645550872157161 1465573809 n

Керівник бюро правової допомоги у вступному слові проінформував присутніх про те, що  у зв’язку з набранням законної сили Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та внесення змін зокрема і у Закон України «Про безоплатну правову допомогу» виникла потреба в організації круглого столу. Також Сергій Русин ознайомив учасників круглого столу з повноваженнями місцевого центру згідно із зазначеним законом.

Статею 10 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», передбачені повноваження поліції, про які розповів Віталій Присяжнюк. Він розповів,  що Закон включає в себе шість основних нововведень:

1. Відтепер під термін «домашнє насильство» підпадають усі акти фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства, вчинені між колишніми чи теперішніми подружжям, чи людьми, які разом живуть або жили. Раніше, якщо шлюб не був зареєстрований, то злочин могли не кваліфікувати як домашнє насильство, тобто захист надають також тим людям, які перебувають у незареєстрованих шлюбах.

2. Закон передбачає створення «гарячих» ліній, за якими можна буде отримати оперативну інформацію про те, як захистити себе та своїх дітей.

3. У законодавство ввели два поняття: «обмежувальний припис стосовно кривдника» та «терміновий заборонний припис стосовно кривдника».

«Ці документи обмежують доступ,  кривдника до постраждалої особи та її дітей. Терміновий заборонний припис видають відразу після фіксації випадку домашнього насильства співробітниками поліції. Цей документ діє строком до 10 діб. Протягом цього періоду зловмисник не може спілкуватися із постраждалими. Потім вводиться обмежувальний припис – один чи декілька заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладання на нього обов’язків. Його видають на строк від одного до шести місяців». – доповнив Юрій Панахида заступник начальника сектору превенції Збаразького відділення поліції ГУНП України в Тернопільській області.

4. Створення єдиного державного реєстру. Він не є обов’язковим, але якщо людина, яка постраждала, не буде у ньому записана, то не зможе надалі отримувати допомогу.

5. Кривдника можуть направити судом на проходження корекційної програми на строк від трьох місяців  до одного року.

6. Постраждала особа має право на безоплатну правову допомогу, що включає в себе: захист, здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.

Відповідно до Закону, який набув чинності 7 січня 2018 року, постраждалою стороною може бути не тільки чоловік та дружина, але й партнери в цивільному шлюбі, наречені, розлучені пари, інші родичі, діти. Відповідальність за знущання над близькими, згідно із Законом, передбачає громадські роботи, арешт на 6 місяців або позбавлення волі до 2 років, а також адміністративний штраф (170-340 гривень).

Ці нововведення були активно обговорені всіма учасниками заходу, які наприкінці досягнули домовленості щодо  взаємодії всіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Номер єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги, який працює цілодобово та на який можна телефонувати з будь-яких правових питань: 0 800 213 103.