назад

У Житомирі державні інституції та громадськість напрацьовували механізми боротьби з порушенням прав людини під час затримання

sem304 жовтня у Житомирі пройшов Спеціалізований семінар на тему: «Ефективна взаємодія державних інституцій та громадськості Житомирщини з метою попередження порушень прав людини під час застосування правоохоронними органами примусових заходів пов’язаних із обмеженням свободи громадян» організований Регіональним центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Житомирській області спільно з Управлінням патрульної поліції у м. Житомирі. На заході зібралися військовий та ювенальні прокурори, представники Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, ГУНП, УСБУ, пенітенціарних установ, правозахисних організацій, установ охорони здоров’я у Житомирі та Житомирській області.

Першочерговою задачею семінару було формування загального спільного бачення усіх учасників, зокрема, щодо тих проблем, які наразі існують у сфері забезпечення прав людини під час застосування правоохоронними органами примусових заходів пов’язаних із обмеженням свободи громадян. З цією метою, на початку заходу модератор семінару, експерт Експертного центру з прав людини Віктор Чупров запропонував учасникам об’єднатися в групи і визначити основні порушення прав людини, які вони бачать в діяльності правоохоронних органів. Таким чином, кожна група сформулювала своє бачення ситуації і потім презентувала його на загальне обговорення.

«Від того, як злагоджено ми будемо працювати залежить дотримання прав людини в Україні. Я очікую від семінару, що буде налагоджена плідна співпраця між організаціями з метою – дотримання прав людини на початкових стадіях затримання. Окрім цього важливо, щоб ми сформували єдине бачення на порушення, їх причини та алгоритм наших спільних дій», – розповіла заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Наталія Радушинська.

Упродовж семінару учасники обговорювали, як запобігти порушенням прав людини: що роблять для цього перелічені інститути, як можна покращити їхню роботу та що можна зробити спільними зусиллями.
Підсумком семінару стало рішення учасників провести ще одну зустріч у такому ж форматі для напрацювання конкретних форм подальшої співпраці та механізмів запобігання порушення прав людини під час застосування правоохоронними органами примусових заходів пов’язаних із обмеженням свободи громадян.

sem4 sem6
sem5 sem7
sem8 sem9
sem10 sem11
sem12 sem13
sem14 sem15