назад

У Житомирі національні правозахисні інститути та громадськість напрацювали механізми боротьби з порушенням прав людини

ROB123-24 жовтня у Житомирі пройшла дводенна робоча зустріч для представників держаних органів та громадськості на тему: «Напрацювання форм та методів співпраці державних правових інститутів та громадськості з метою попередження порушень прав людини та забезпечення їх належного розслідування в діяльності правоохоронних органів», організований Експертним центром з Прав людини за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

На заході зібралися представники Житомирського, Львівського та Хмельницького центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів прокуратури, патрульної поліції, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України – УЗПЛ, ГУНП, Секретаріат Уповноваженого ВРУ з прав Людини та громадськості Житомирської, Хмельницької та Львівської областей.

Упродовж семінару учасники обговорювали, як запобігти порушенням прав людини під час затримання та розслідування, що роблять для цього перелічені інститути, як можна покращити їхню роботу та що можна зробити спільними зусиллями.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Наталія Радушинська розповіла про стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, зокрема, щодо вразливих груп населення; правові підстави діяльності, завдання та повноваження регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги; порядок залучення державного (безоплатного) адвоката для захисту прав різних категорій осіб.

Після обговорення та обміну думками учасники робочої зустрічі напрацювали механізми найефективнішої співпраці з правовими інститутами з метою попередження порушення прав людини. За результатами робочої зустрічі фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області виступили з ініціативою провести аналогічний захід для правових інститутів та громадськості Житомирщини.

ROB2ROB3