назад

У Житомирі обговорили систему відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної правової допомоги

14.06.2016 - kruhliy stil 113 червня в Житомирi відбулася зустріч у форматі круглого столу з метою обговорення системи вiдбору адвокатiв, якi залучаються до надання безоплатної правової допомоги. До обговорення долучилися члени конкурсних комісій Житомирської, Київської, Рiвненської, Вiнницької та Хмeльницької областей. Захід було організовано Проектом «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що впроваджується Радою Європи та фінансується Урядом Данії.

Учасниками заходу стали члени комісій з відбору адвокатів до системи безоплатної правової допомоги у Житомирській, Вінницькій, Рівненській, Хмельницькій, Київській області та місті Києві, які представляли центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, територіальні управління юстиції, органи адвокатського самоврядування, судівництво та громадські організації.

Із вступним словом до присутніх звернулися менеджер проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» Кетеван Цхомелідзе та його національний консультант Олександра Яновська, зазначивши, що проведення круглого столу має на меті обговорення існуючої системи відбору адвокатів, її досягнень, викликів, регіональних особливостей, переваг та можливих складнощів, а також відповідних рекомендацій учасників на майбутнє.

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області, адвокат Наталія Радушинська загалом розповіла про порядок проведення конкурсів із відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, та критерії оцінювання претендентів. «За період 2012-2015 рр. в Україні проведено 8 конкурсів із відбору адвокатів, під час яких відібрано понад 5 тис. адвокатів. Станом на 31.05.2016 з трохи більше половиною із них центрами укладено відповідні контракти», – зазначила Наталія Радушинська. – Конкурси проходили у три етапи: розгляд конкурсною комісією поданих претендентам заяв і документів; анонімне письмове листування; індивідуальна співбесіда з претендентом».

Директори Регіональних центрів у м. Києві – Оксана Василяка, Вінницькій області – Світлана Маліновська, Рівненській області – Василь Овдіюк, Житомирській – Олександр Гербеда та Хмельницькій області – Наталія Стьопіна, розповіли про досвід проведення конкурсів у своїх областях, у тому числі презентували статистику їх проведення у розрізі кількості поданих заяв, учасників співбесід, відібраних адвокатів тощо.

Учасники круглого столу висловили свої думки та пропозиції щодо складнощів, які виникали під час проведення конкурсів, і потребують удосконалення.

Як зазначила менеджер Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» Кетеван Цхомелідзе, подібні круглі столи пройдуть ще у 4-х регіонах України, підсумки яких будуть узагальнені експертами Проекту та представлені для обговорення на всеукраїнському круглому столі.

14.06.2016 - kruhliy stil 7 14.06.2016 - kruhliy stil 5
14.06.2016 - kruhliy stil 8 14.06.2016 - kruhliy stil 12
14.06.2016 - kruhliy stil 3 14.06.2016 - kruhliy stil 4