назад

У Житомирі шукали шляхи адаптації для учасників АТО


KS125 січня у Житомирі відбувся круглий стіл на тему «Організація професійної адаптації учасників АТО у Житомирському державному технологічному університеті». На захід запросили начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Олега Врублевського та в. о. директора Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександра Коваля.

KS2
Учасники круглого столу обговорили позитивний досвід у питаннях професійної адаптації учасників АТО, який існує в Житомирі. На початку перед присутніми виступив заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Лагута. Він розповів про те, що на Житомирщині більше 9700 чоловік офіційно мають статус учасників АТО. – Вони потребують особливої уваги та турботи з боку держави та місцевої влади, – наголосив Ярослав Лагута.

KS5
Про основні напрями та завдання профадаптації учасників АТО розповів директор департаменту праці та соціального захисту населення Житомирської ОДА Юрій Прокопець. Презентував програму навчального процесу учасників АТО ректор Житомирського державного технологічного університету Віктор Євдокімов. Це єдиний навчальний заклад в Україні де нову професію здобувають 400 учасників АТО.

KS4
Нагадаємо, з січня 2017 року були внесені зміни до Закону України «Про безоплатну  правову допомогу». Зокрема, розширено коло осіб, які мають право на гарантовану державою безоплатну вторинну правову допомогу. Завдяки прийнятим змінам, учасникам АТО, безоплатна правовова допомога надається не лише з питань їх соціального захисту, а з будь-яких інших питань. Особам, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій безоплатна правова допомога надається на складання процесуальних документів та представництва до отримання ними статусу учасників АТО.
Це дозволило лише за минулий рік отримати кваліфіковану правову допомогу 10 884 особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Усі вони отримали необхідну правову допомогу за рахунок держави – від правових консультацій до представництва інтересів у судах.

KS3
Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Житомирській області Олег Врублевський розповів про систему безоплатної вторинної допомоги, детально зупинився на загальнонаціональному правовпросвітницькому проекті «Я маю право!». Він акцентував увагу на тому, що завдяки системі надання безоплатної правової допомоги забезпечуються рівні можливості для кожного розв’язувати життєві проблеми у правовий спосіб.KS7
В. о. директора Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олександр Коваль детально зупинився на можливостях місцевих центрів для допомоги учасникам АТО та їх родинам. Серед важливих напрямків роботи регіонального, місцевого центрів та бюро є правопросвітництво, спрямоване на підвищення рівня правової освіти громадян, їх правової свідомості, подолання правового нігілізму у суспільстві, створення належних умов для набуття громадянами правових знань, у тому числі щодо своїх прав і обов’язків.KS8

{module РЦ}