назад

У Житомирі відкрито мобільний консультативний пункт з надання безоплатної правової допомоги для внутрішньо переміщених осіб

20151106 104648Сьогодні, 06 листопада 2015 року, у Житомирі відкрито мобільний консультативний пункт з надання безоплатної правової допомоги для внутрішньо переміщених осіб (переселенців). Кваліфіковані правові консультації та, у разі потреби, представництво інтересів переселенців у судах будуть здійснювати юристи та адвокати Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Місце для роботи консультаційного пункту обране невипадково – готель «Житомир», що знаходиться за адресою: м. Житомир, площа Перемоги, 6. Саме у цьому готелі місцева влада розмістила внутрішньо переміщених осіб, які переїхали із регіонів проведення антитерористичної операції до Житомира. Для переселенців у готелі забезпечено одноразове безкоштовне харчування, можливість користуватися пральнею, а також компенсацію витрат, пов’язаних із проживанням. Віднині безпосередньо у готелі, де вони проживають, переселенці зможуть отримати й фахові консультації юристів, необхідних для вирішення своїх проблем, а також – у разі такої необхідності отримають можливість представництва своїх інтересів у судах за рахунок держави. З цією метою на регулярній основі фахівці Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також адвокати, що співпрацюють із ним, приїжджатимуть до готелю, забезпечуючи таким чином постійну роботу мобільного консультативного пункту.

Нагадаємо, що відкриття мобільного консультативного пункту з надання безоплатної вторинної правової допомоги для внутрішньо переміщених осіб у Житомирі – чергова ініціатива Міністерства юстиції України. Так, 20 жовтня поточного року такий консультативний пункт розпочав працювати й у Полтаві в Полтавському університеті економіки і торгівлі, на базі якого нині функціонує Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, в якому навчається багато вихідців з окупованих територій Донбасу та Криму.

У відкритті пункту у Житомирі взяли участь заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Віталій Баєв, заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярослав Лагута, начальник Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Олег Горай, радник Міністерства соціальної політики України Максим Свирський, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда та його заступник Наталія Радушинська, директор Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Кулик.

>Віталій Баєв зазначив, що забезпечення захисту прав внутрішньо переміщених осіб, які на сьогодні є однією з найбільш вразливих верств населення та на виконання Національної стратегії захисту прав людини, Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 роки та Програми діяльності Кабінету Міністрів України внесено до Верховної ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та підвищення якості її надання». У разі прийняття Верховної Радою цього законопроекту, перелік суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу буде доповнено й внутрішньо переміщеним особам. Наразі ж вони можуть отримати адвоката за рахунок держави у випадку належності до інших категорій осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу». Зазначений законопроект 04 листопада 2015 року розглянуто під час засідання Комітету з питань правової політики та правосуддя та рекомендовано прийняти його Верховною Радою України за основу.

Олександр Гербеда наголосив: «Даний мобільний консультативний пункт створено для можливості швидкого реагування та вирішення проблем для внутрішньо переміщених осіб. У мобільному консультаційному пункті громадянам, що переміщені з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції, які проживають на території Житомирщини, зусиллями співробітників Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, будуть надаватися виїзні правові консультації».

Заступник голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярослав Лагута запевнив присутніх про те, що влада буде активно сприяти захисту прав та зонних інтересів всіх внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на території Житомирської області. Начальник Головного територіального управління юстиції у Житомирській області Олег Горай, у свою чергу, зазначив на необхідності плідної співпраці між установами первинної та вторинної безоплатної правової допомоги в питаннях забезпечення прав та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб

У перший день роботи мобільного консультативного пункту за правовими консультаціями звернулося близько 20 переселенців. Усі вони невідкладно отримали консультації, які здійснили мобільні робочі групи у складі заступника директора Координаційного центру з надання правової допомоги Віталія Баєва, директора регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександра Гербеди, директора Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяни Кулик, радника Міністерства соціальної політики України Максима Свирського, адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги Юрія Гузовського, Євгена Грішина, Лілі Божок.

Так, Анжела Іванівна, яка є переселенкою з зони антитерористичної операції, а саме з м. Донецьк,

цікавилася питанням отримання пенсії на утримання неповнолітньої дитини у зв’язку з втратою годувальника. З початку антитерористичної операції вона з неповнолітньою донькою вимушена була переїхати до Житомира. Чоловік зі старшою донькою залишилися проживати на окупованій території. На жаль, внаслідок тяжкої хвороби у вересні 2015 року чоловік помер. Анжелу Іванівну проконсультували з приводу того, що для цього потрібно зробити і куди звертатись.

Нагадаємо, 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкриті 1 липня 2015 року у всіх регіонах України з метою надання такої допомоги у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в тому числі учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та ін. відповідно до ст. 14 Закону. Організацію послуги забезпечують місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У кожному регіоні функціонують від 3 до 9 центрів місцевих центрів.

Контактна інформація про місцеві центри розміщена на сайті Координаційного центру у розділі Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За додатковою інформацією звертатись за тел. (0412)42-23-12, (096) 211-54-31

Наталія Радушинська