назад
05.05.18

Учасник АТО домігся компенсації за викрадене майно

1 noutbuk ukral vor kompyuter     Завдяки кваліфікованій правовій допомозі адвоката Віталія Кравчука учасник АТО домігся відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої крадіжкою його майна.

     До Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся учасник АТО, який потребував представництва його інтересів у кримінальному провадженні як потерпілого. Чоловік розповів, що в нього викрали ноутбук вартістю 10 000 гривень.

     Призначений у місцевому центрі адвокат Віталій Кравчук (доручення №12 від 13 лютого 2018 року), проаналізувавши матеріали справи, підготував позовну заяву про стягнення матеріальної і моральної шкоди у кримінальному провадженні. Підставою для цього адвокат вказав статтю 128 Кримінального процесуального кодексу України, у якій зазначено, що особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право пред’явити цивільний позов до підозрюваного чи обвинуваченого, відповідального за скоєне.

     У позові Віталій Кравчук зазначив, що своїми діями обвинувачена завдав потерпілому матеріальну шкоду в розмірі 10 000 гривень. Крім того, внаслідок крадіжки ноутбука потерпілий втратив важливу інформацію, яку використовував для роботи, та відомості особистого характеру (фото, документи тощо). Усе це, на жаль, неможливо відновити. Завдану моральну шкоду учасник АТО оцінив у 5 000 гривень.

     Під час судового розгляду обвинувачена у крадіжці цивільний позов визнала. Відтак, згідно з вироком Старокостянтинівського районного суду від 03 квітня 2018 року, на користь потерпілого стягнули матеріальну та моральну шкоду, завдану злочином, в сумі 15 000 гривень.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.