назад

Учасникам АТО – про виборче право

DSC02590На виконання заходів, передбачених Меморандумом про співпрацю між Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області та Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» у Волинській області, 28 березня 2019 року на базі Луцького міського центру зайнятості було проведено зустріч із учасниками АТО із питань реалізації виборчого права. 

До правопросвітницького заходу, що відбувся в межах інформаційної кампанії «Я маю право голосу» Всеукраїнського правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!”, долучилися й постійні партнери – працівники Головного територіального управління юстиції у Волинській області та громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» у Волинській областія Євгенія Коваленко.

DSC02564

Головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру Ірина Кушпетюк акцентувала увагу присутніх на реалізації інформаційної кампанії «Я маю право голосу», мета якої – роз’яснити громадянам, у тому числі й учасникам АТО на східних рубежах держави, особливості виборчого процесу та механізми реалізації їх конституційних прав. Також повідомила про те, що 30 та 31 березня 2019 року центри з надання БВПД будуть працювати у черговому режимі – з 09:00 до 17:00, фахівці яких надаватимуть правову допомогу громадянам із питань виборчого права.

DSC02557

Громадський омбудсмен Євгенія Коваленко розповіла учасникам заходу про адміністративну та кримінальну відповідальність, яка настає за порушення під час голосування та як реагувати на них.

А заступник начальника управління державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Управління юстиції Микола Герасимик інформував про те, як потрапити до списку виборців після 25 березня 2019 року. Мовляв, для цього потрібно подати адміністративний позов до місцевого загального суду за місцезнаходженням виборчої комісії. Далі, не пізніше як за два дні до голосування, подати позовну заяву, тобто, до 28 березня включно. Суд вирішує такі справи протягом двох днів, але не пізніше ніж за два дні до виборів. Якщо відповідна заява надійде до 24 години 28 березня, то рішення має бути ухвалене негайно. Судовий збір сплачувати не потрібно. 

DSC02567

 

Під час заходу учасникам АТО розповіли й про інші актуальні питання правового характеру. Зокрема, мова йшла про безпечне працевлаштування за кордоном та про довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid». Насамкінець, присутні отримали  інформаційні матеріали на відповідні теми.

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua