назад
01.03.17

Учасникам АТО роз’яснили порядок отримання одноразової грошової допомоги

23 02 1В рамках виконання меморандуму про співпрацю, 23 лютого 2017 року, працівники Гайсинського місцевого центру з надання БВПД взяли участь у зборах громадської організації «Спілка учасників АТО Гайсинського району» та відповіли на питання, які хвилювали усіх присутніх.

На засідання, що відбулося в Гайсинському будинку культури, були запрошені: голова Гайсинської районної державної адміністрації Владислав Уткін, військовий комісар Гайсинського військового комісаріату Олександр Захарчук, головний лікар Гайсинської центральної районної лікарні Ігор Кохан, головний архітектор міста Юрчак Віктор, головний спеціаліст відділу представництва Гайсинського місцевого центру з надання БВПД Гаррі Каракозян, учасники АТО та журналісти.

Засідання відкрив голова громадської організації Микола Данилюк. Він наголосив, що проведення таких зустрічей допоможе у створенні платформи для напрацювання механізмів співпраці громадського сектору та місцевих органів влади у забезпеченні реалізації прав, пільг та гарантій для учасників АТО.23 02 2

Гаррі Каракозян під час виступу роз’яснив норми Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а саме, детально окреслив частину 5 статті 12 даного Закону, відповідно до якої розмір грошової допомоги учасникам бойових дій має становити п’ять мінімальних пенсій за віком.

Зокрема, щоб отримати щорічну одноразову грошову допомогу, учаснику АТО потрібно зареєструватись в відділі соціального забезпечення за місцем прописки. Отримати таку грошову виплату можна і по місцю перебування, але потрібно взяти довідку, що відсутня реєстрація даної пільги по місцю прописки.

Тобто, кожний захисник, який повернувся додому, повинен звернутися в військкомат та подати заяву з необхідними документами, щоб стати на облік. Всі, хто ще продовжують служити, виплати отримають автоматично.

Також, присутні мали змогу з’ясувати інформацію про пільги, якими користуються учасники бойових дій. Зокрема, присутніх цікавили питання стосовно пільг з оплати житлово-комунальних послуг, медичного та санаторно-курортного обслуговування, виділення земельних ділянок та отримання матеріальної допомоги учасниками АТО.23 02 3

При цьому, фахівцем Гайсинського місцевого центру було зазначено, що згідно з п. 13 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від 07.09.2016, учасники бойових дій, Герої України звільняються від сплати судового збору в усіх судових інстанціях під час розгляду справ з питань їх соціального захисту, та пов’язаних з порушенням їхніх прав.

Також було наголошено, що усі громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги, можуть звертатися за адресою: м. Гайсин, Площа 1 Травня, 10, з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00 год., тел. (097) 224 66 96.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).