назад
29.03.17

Учасникам АТО роз’яснили їхні права та соціальні гарантії

24.03.2017 lektsiya mash

24 березня 2017 року з метою інформування учасників АТО про їхні права та соціальні гарантії, заступник начальника Машівського бюро правової допомоги Максим Дворовенко провів семінар для учасників бойових дій, які перебувають на обліку в Машівському  районному центрі зайнятості. 

Фахівець бюро проінформував присутніх про пільги учасникам бойових дій та повідомив, що 06 лютого 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників антитерористичної операції» від 18 жовтня 2016 року № 3252.

«Відповідно до прийнятих змін, право дострокового виходу на пенсію за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок надано військовослужбовцям, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, добровольцям, резервістам, військовозобов’язаним, яким надано статус інваліда війни або учасника бойових дій у зв’язку з безпосередньою участю в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, безпосереднім перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення, а у разі загибелі таких осіб – членам їх сімей» – зазначив Максим Дворовенко.

Цього ж дня на базі районного центру зайнятості функціонував виїзний дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги.

Одним з актуальних питань, яке цікавило громадян, було питання поновлення пропущених строків для прийняття спадщини.

В своїх роз’ясненнях керівник бюро зазначив, що особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК.

Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також  відмови  від  її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Положеннями ст. 1272 ЦК законодавець залишив можливість спадкоємцю, який пропустив строк для прийняття спадщини, за певних умов її прийняти, а саме:

                      за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини.

                      за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Підставою для прийняття судом рішення про визначення спадкоємцеві, який пропустив строк для прийняття спадщини, додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, є визнання причин пропуску строку на прийняття спадщини поважними.

Додатково інформуємо, що кожен хто потребує правової допомоги, має можливість скористатися нашими послугами, а також отримати доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України безпосередньо на прийомі у Машівському бюро правової допомогиза адресою: сел. Машівка, вул. Незалежності, 111, тел. (05364) 9-14-11, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).