назад
26.01.18

Учасників семінару ознайомили зі змінами до Цивільно-процесуального кодексу України та проектом «Я маю право»

image25 січня 2018 року з метою налагодження співпраці та надання методичної допомоги органам місцевого самоврядування начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревська взяла участь у семінар-нараді сільських голів та секретарів Талалаївського району.

В ході виступу начальник Талалаївського бюро правової допомоги ознайомила присутніх зі змінами до Цивільно-процесуального кодексу України, а саме : нові правила здійснення цивільного судочинства в порядку позовного провадження – загального і спрощеного.

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, що виникають із трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.P1253488 1

Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному.

У новій редакції ЦПК України встановлено обов’язок зазначати ціну позову та її обґрунтування, відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору (у разі необхідності відповідно до вимог закону). Нововведенням вказаної статті є:

– зазначення обґрунтованого розрахунку суми, перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності);
– зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;
– попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку із розглядом справи.

Нововведенням є те, що документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, визначених цим Кодексом.

Встановлюється необхідність подання до суду разом із будь-якою заявою доказів направлення копії такої заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи. У разі неподання таких доказів суд не приймає до розгляду та повертає заявнику відповідну заяву, про що зазначає у рішенні суду.P1253451 1

Новою редакцією значно удосконалено порядок виклику учасників судового процесу, зокрема:
– змінено термін, коли судова повістка про виклик повинна бути вручена;
– започатковано інформування шляхом надсилання виклику та повістки-повідомлення на електронну адресу учасників судового процесу;
– встановлено випадки за яких рахується фактичний день вручення судової повістки;
– встановлено, що порядок публікації оголошень на веб-порталі судової влади України визначається Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему;
– встановлено, що повідомлення учасників судового процесу може бути здійснено із використанням засобів мобільного зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, шляхом надсилання такому учаснику справи текстових повідомлень із зазначенням веб-адреси відповідної ухвали в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Новою редакцією встановлено, що відповідач/третя особа/свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, викликається до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження – не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку.

На завершення Яна Мудревська нагадала про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право!»

За отриманням консультації та захистом прав звертайтеся до Талалаївського бюро правової допомоги (смт.Талалаївка, вул. Центральна, б. 5, за телефоном (04634) 2-10-73), до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15).

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.