назад

Участь керівництва Регіонального центру в круглому столі «Права людини в Україні: історія та сьогодення»

17 грудня 2017 року в Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С. Бандери міста Івано-Франківськ заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у круглому столі на тему «Права людини в Україні: історія та сьогодення».

Метою заходу було з’ясувати актуальні проблеми правозахисної діяльності в Україні з огляду на минуле та сучасні обставини, визначити місце у правозахисному русі відомих громадсько-політичних діячів, ознайомити слухачів з наданням безоплатної правової допомоги.

Учасниками круглого столу були студенти кафедри журналістики та Івано-Франківського коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, учні загальноосвітніх закладів міста Івано-Франківська, викладачі вузу, вчителі, громадські активісти.

2

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук ознайомив учасників круглого столу зістворенням та функціонуваннямОрганізації Об’єднаних Націй, як головної міжнародної організації, що має на меті захист прав та законних інтересів громадян у всьому світі. Свої функції вона виконує через прийняття та реалізацію міжнародних нормативно-правових актів, одним з яких є прийнята 10 грудня 1948 року в Парижі, на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, Загальна декларація прав людини. Цей акт було підписано та ратифіковано усіма членами ООН, а це 193 країни світу, не виключенням стала і Україна, яка після проголошення незалежності шляхом здійснення процедури ратифікації у Верховній Раді отримала визнаний статус джерела українського законодавства.

3

«Правопросвітництвом молоді потрібно займатися. Завдяки таким зустрічам формуються базові правові знання, підвищується рівень правової культури та правосвідомості учнів та студентів», – зазначив він.

4

Присутні ознайомились із особливостями професій адвоката та юриста, які працюють в системі безоплатної правової допомоги. Володимир Ковальчук розказав слухачам про особливості функціонування системи безоплатної правової допомоги в Україні та участь у ній незалежних адвокатів.

5

Він наголосив на важливості питання прав і свобод на сьогодні та про те, що правозахист є найважливішою проблемою внутрішньої та зовнішньої політики всіх держав світової спільноти.

6

6а

У круглому столі приймали активну участь директор Центру патріотичного виховання учнівської молоді ім. С. Бандери Галина Савченко, кандидат політичних наук, викладач-методист Івано-Франківського коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Богдан Максимець, журналіст,власний кореспондент радіо «Свобода» 1988-1989 рр., активіст Української Гельсінської спілки і товариства «Рух» Роман Гладиш, учасник АТО, активіст громадського руху «Опора Прикарпаття» Віктор Матвіїв, кандидат політичних наук, асистент кафедри журналістики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Наталія Шотурма.

7

7а

Студенти та учні з особливою цікавістю слухали виступаючих, задавали питання, брали активну участь у діалозі.

8

На завершення виступу заступник директора Регіонального центру з надання БВПД ознайомив присутніх із загальнонаціональним проектом «Я МАЮ ПРАВО» та змістом інформаційних буклетів, які й було розповсюджено учасникам зустрічі.

9


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)