назад
20.11.17

Участь представника Конотопського місцевого центру у конференції з нагоди 5-річчя діяльності Національного превентивного механізму в Україні

KoM 171120 0117 листопада  правозахисники України у місті Києві представили результати 5-річної діяльності Національного превентивного механізму та моніторингу місць несвободи. Начальник відділу правопросвітництва Конотопського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, член Експерної ради з питань розвитку НПМ Валентина Волік взяла участь у конференції «ПОЗА МЕЖАМИ.

П’ять років моніторингу місць несвободи», яка була присвячена роботі Національного превентивного механізму (НПМ). У заході прийняли участь представники Департаменту НПМ, міністерств та відомств, відповідальних за місця несвободи,громадські монітори та представники правозахисних організацій.

KoM 171120 02

Спікери заходу – Валерія Лутковська,Уповноважена ВР України з прав людини; Катерина Чумак, керівниця Департаменту НПМ у Секретаріаті Уповноваженого ВР України з прав людини; Микола Гнатовський, президент Європейського комітету з питань запобігання катуванням; Тетяна Печончик, голова правління ГО «Центр інформації про права людини»;Юрій Бєлоусов, голова правління ГО «Експертний центр з прав людини»; Олександр Гатіятуллін, голова правління ГО «України без тортур»;Олена Герасим’юк, письменниця, авторка «Розстрільного кадендаря» та інші підвели підсумки діяльності за 5 років, розповіли про основні проблеми у місцях несвободи України, виявлені за п’ять років моніторингу без попереджень  та презентували  основні зміни, яких вдалося досягти.

 З 2012 року представники Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини та громадські монітори регулярно відвідують місця несвободи без попередження. Ця робота дозволяє попереджувати катування та інші порушення прав людини в закритих установах. За цей час вдалося відвідати понад тисячу закритих закладів, виявити системні проблеми та домогтися системних змін.

KoM 171120 03

Представники національного превентивного механізму  представили  стратегічний план розвитку НПМ  на наступні п’ять років.

KoM 171120 04

Всі учасники заходу мали змогу поділитися своїм досвідом та обговорити питання свободи та несвободи, справедливості та безкарності, послухати живі історії людей з місць несвободи, поставити «незручні питання» та обговорити перспективи розвитку НПМу.
KoM 171120 05

Довідково.

Національний превентивний механізм НПМ – це незалежний національний орган, який створений і діє відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань. Він передбачає регулярний моніторинг усіх місць несвободи для попередження у них жорстокого поводження з людьми, які там перебувають. В Україні діє з 2012 р. у форматі “Омбудсмен +”, що передбачає здійснення моніторингових візитів до місць несвободи працівниками офісу Омбудсмена спільно з громадськими активістами.