назад

Участь у проведенні семінару для працівників юридичних служб області

DSCF299215 лютого 2018 року начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області взяв участь у проведенні навчання для працівників юридичних служб області, організованому Головним територіальним управлінням юстиції у Волинській області.

Начальник відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації зробив екскурс в історію становлення та розвитку системи безоплатної правової допомоги на Волині, окреслив присутнім структуру системи БПД області, надав інформацію про основні функції та напрямки роботи Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД, а також бюро правової допомоги.

DSCF2992

Працівникам юридичних служб були представлені статистичні дані стосовно кількості звернень до установ системи БПД регіону, кількості наданих юридичних консультації, а також виданих доручень адвокатам і юристам місцевих центрів для здійснення захисту або представництва інтересів громадян у судах у 2017 році в порівнянні з аналогічним попереднім періодом.

Андрій Петрик акцентував увагу слухачів на тому, що на всіх напрямках роботи прослідковується суттєва позитивна тенденція до зростання та є свідченням того, що соціальний запит на безоплатну правову допомогу постійно зростає і розвиток системи БПД на сьогодні є необхідним та актуальним у світлі тих реформ, які здійснюються Урядом у нашій державі.

DSCF3003

Також учасників семінару було поінформовано про функціонування мобільних та дистанційних пунктів консультування з юридичних питань, роботу яких забезпечують працівники місцевих центрів з надання БВПД та підпорядкованих бюро правової допомоги, завдяки чому безоплатна правова допомоги стає доступною мешканцям віддалених населених пунктів.

До відома присутніх була донесена інформація й про те, що одним із пріоритетних напрямків системи БПД є правопросвітницька робота з метою посилення правової спроможності громадян, а також формування нової правової свідомості та культури у суспільстві задля забезпечення розвитку України як сучасної демократичної держави.

Юрисконсультам окреслено категорії громадян, котрі мають право на отримання адвокатських послуг за державний кошт та надано інформацію про зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення відповідного переліку. Зокрема, акцентовано увагу на тому, що із внесеними законодавчими змінами право на всі види БВПД відтепер мають і особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Крім того, згаданими законодавчими змінами розширено категорію дітей як суб’єктів права на БВПД. Отримати її вже можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

DSCF3005

Юрист відділу правового забезпечення Головного управління Держспоживслужби у Волинській області Валерій Мірчук окреслив присутнім на семінарі структуру Держспоживслужби регіону та розповів про її повноваження і роль у системі державних органів.

Головний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Волинській області Інна Кирилюк доповіла про новели законодавства в Україні.

Під час заходу усім присутнім були роздані інформаційні матеріали про систему безоплатної правової області з контактними даними усіх установ БПД регіону, а також буклети з інформацією про діяльність бюро правової допомоги.

Довідково:

Семінар пройшов у актовому залі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки. Нагадуємо, що у стінах цього просвітницького, культурного науково-інформаційного центру області функціонує постійно діюча інформаційно-тематична виставка літератури на правову тематику із назвою: «Безоплатна правова допомога: Механізм реалізації вашого конституційного права».

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail: office.volyn@legalaid.lt.ua

Головне територіальне управління юстиції у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Володимирська, 1, тел./факс (0332) 78-47-90, е-mail: info@vl.minjust.gov.ua

Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки знаходиться за адресою: Луцьк, вул. Шопена, 11, тел. (0332) 72-48-46, e-mail: ounb.volyn@gmail.com