назад
02.11.17

Участь у регіональній конференції з питань надання правової підтримки шукачам притулку та біженцям

    З 30 жовтня по 01 листопада 2017 року Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців проведено у м. Кишинів Республіки Молдова регіональну конференцію, у якій взяли участь представники систем безоплатної правової допомоги, юристи та адвокати неурядових організацій, які надають допомогу шукачам захисту та біженцям, від Азербайджану, Киргизстану, Казахстану, Таджикистану, Білорусі, Вірменії, Молдови, Грузії, України та інших країн.
    Від Координаційного центру з надання правової допомоги в конференції взяли участь Олена Сінчук – начальник Управління доступу до правової допомоги, Ірина Бондаренко – начальник Управління «Одеська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа», від Регіональних центрів з надання БВПД у Харківській та Київській областях – Вікторія Гайворонська та Ірина Іванчук. Окрім того, учасниками заходу від України стали Дмитро Дворник – представник всеукраїнського благодійного фонду «Право на захист», адвокат НГО «Десяте квітня» Віктор Лагунов та радник з правових питань УВКБ ООН в Україні Катерина Андрущенко.

    Під час конференції виконавчий директор Національної ради з юридичної допомоги Молдови Ліліан Дарій розповів про систему безоплатної правової допомоги та надання правової підтримки біженцям та шукачам захисту в Молдові. Виступ керівника БПД в Молдові викликав значний інтерес в учасників заходу, під час якого присутніх було ознайомлено з структурою, механізмом, стандартами якості безоплатної правової допомоги в Молдові та способами їх моніторингу. Окрім того, присутніх зацікавила сама модель надання безоплатної правової допомоги в Молдові, зокрема питання функціонування Національної ради з юридичної допомоги, до складу якої входять 7 членів – представників від Міністерства юстиції, Міністерства фінансів, представників судової системи, адвокатури та громадських організацій; діяльність громадських адвокатів.

    Цікавим досвідом щодо створення системи правової допомоги для шукачів захисту на прикладі Словенії поділився професор, старший суддя Вищого адміністративного суду Республіки Словенія Бостіан Залар. Також конструктивним був його виступ щодо основних європейських стандартів (ЄС і ЄСПЛ) судового контролю за затриманням шукачів захисту і нелегальних мігрантів. Про кращі практики Європейського Союзу з цих питань розповіла координатор Європейської правової мережі з питань захисту Юлія Зельвенська, а про стандартні операційні процедури з надання правової підтримки біженцям та шукачам захисту в Молдові – Наталія Поштару – координатор проекту Юридичного центру для адвокатів Молдови.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Регіональний координатор Європейського бюро УВКБ ООН Самуель Бутруш повідомив про долучення УВКБ ООН в судові процеси та можливість участі в навчальних онлайн-курсах «Допомога за Європейською конвенцією з прав людини». Про інструменти пошуку, збору і вивчення інформації представила слайд-презентацію Юліана Мазур – асистент Європейського бюро; з адвокатською практикою з вказаних питань поділився – шведський судовий представник Давид Лавдей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Під час конференції особливої уваги також було приділено питанням європейських стандартів і критеріїв судового захисту у справах про надання міжнародного захисту; процедурою визначення статусу біженця і пов’язаною з цим правовою допомогою; оцінкою правдивості, стандартами і обов’язком доказування; інструментами пошуку інформації про країну походження тощо.
    Із заключними рекомендаціями до учасників заходу резюмувала Анна Гехт Девіс – регіональний координатор проекту Європейського бюро УВКБ ООН.
    З українським досвідом щодо надання правової допомоги біженцям та особам, що потребують тимчасового захисту, а також з системою правової допомоги та успішними практиками для цих категорій осіб виступили представники Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук та Ірина Бондаренко.

    По завершенню заходу відбувся обмін досвідом щодо актуальних питань організації надання безоплатної правової допомоги з грузинськими колегами та колегами з інших країн. З Катериною Андрущенко, радником з правових питань УВКБ ООН в Україні, обговорено актуальні питання та тематику проведення майбутніх навчальних занять для адвокатів та працівників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області. Такі заняття матимуть за мету підвищити рівень знань щодо Конвенції про статус біженців, Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, процедур надання міжнародного захисту, уміння ефективно застосовувати практику Європейського суду з прав людини, ознайомитись зі стандартами юридичної допомоги в питаннях надання захисту держав-сусідів тощо.