назад

Участь у семінарі «Реалізація прав стомованих в Україні – здолання існуючих бар’єрів у сучасному соціумі»

37844333 2251701594903947 4352750192567517184 nІз метою ознайомлення осіб з інвалідністю щодо реалізації їх прав на отримання безоплатної правової допомоги із у санаторії «Медобори», що у селі Конопківка Теребовлянського району, 18 липня 2018 року проведено семінар «Реалізація прав стомованих в Україні – здолання існуючих бар’єрів у сучасному соціумі» для членів громадської організації «Всеукраїнська асоціація інвалідів «Остомія».

До участі у семінарі залучено керівника «Теребовлянське бюро правової допомоги», Віту Козачинську, яка ознайомила учасників семінару із системою безоплатної правової допомоги, основними категоріями наслення, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допмоги та можливістю реалізації прав на безоплатну вторинну правову допомогу осіб з інвалідністю.

В ході спілкування членами громадської організації озвучено питання із різних галузей права, зокрема: цивільного, земельного, сімейного.

Одним із питань, яке зацікавило громадян було: що робити коли пропустив строк подачі заяви в нотаріальну контору про спадкування?

В такому випадку потрібно відновлювати термін прийняття спадщини в суді.

Відповідно до ст. 1272 Цивільного Кодексу України поважна причина для пропущення строку прийняття спадщини має бути об’єктивною і складати істотні труднощі для спадкоємця для прийняття спадщини. Отже, ці правила застосовуються у випадку, коли: спадкоємці мали перешкоди для подання заяви на прийняття спадщини; ці обставини визнаються судом поважними.       

Узагальнивши судову практику судів про розгляд справ про продовження строку для прийняття спадщини можна зробити висновок, що в основному, поважними вважаються такі причини:

тривала хвороба спадкоємця;

умови праці, що пов’язані з тривалим закордонним відрядженням;

перебування на службі у складі Збройних Сил України;

перебування за кордоном, що пов’язане з неможливістю покинути країну перебування, до прикладу, ув’язнення.

За безоплатними правовими консультаціями жителі Тернополя та району можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7. Контактний телефон: (0352) 52-15-20.

В Україні цілодобово діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.